Hardlopend een skivliegschans op

Zondagochtend werd de skivliegschans Kulm in het Oostenrijkse Bad Mitterndorf voor een wel heel bijzonder doel gebruikt. Tijdens de Red Bull 400 bestormden 236 mannen en vrouwen de 400 meter lange schans te voet.

Het was voor de eerste keer dat het 'schansrennen' georganiseerd werd. Deelnemers moesten bij de schans 180 meter hoogte overwinnen, waarvan de steilste stukken een hellingspercentage van 36% hadden. Ahmed Arslan deed dit het snelste, in vijf minuten en vier seconden.

Om de finalisten te bepalen werden er eerst voorrondes gehouden die over het grasveld tot aan de rand van schans gingen. De veertig snelste hardlopers gingen door naar de finale. Tijdens de wedstrijd werden de spelregels echter nog snel even aangepast, omdat ook de afgevallen deelnemers het ijzeren gedeelte van de schans wel wilden beklimmen. Voor hen werd een speciale 'beginnersfinale' gehouden. 

Wat is skivliegen?

Skivliegen is vrijwel hetzelfde als gewoon schansspringen, maar de gebruikte schansen zijn veel hoger, waardoor er veel sneller en verder gesprongen wordt. De snelheid vanaf een skivliegschans kan maar liefst 110 km/u zijn. De skivliegschans Kulm is een van de vijf skivliegschansen ter wereld die door de sportbond FSI (Fédération Internationale de Ski) is goedgekeurd.

Bekijk hier het filmpje van de wedstrijd.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?