terugtrekking gletsjers

Hebben de Oostenrijkse gletsjers nog toekomst?

Slecht nieuws uit Oostenrijk. De Oostenrijkse Alpenvereniging deelde  dit weekend de uitkomst van een onderzoek naar de terugtrekking van gletsjers en die is niet rooskleurig. In tegendeel. Volgens de Oostenrijkse Alpenvereniging zijn over minder dan een halve eeuw alle Oostenrijkse gletsjers verdwenen. 

De Oostenrijkse Alpenvereniging meet al 133 jaar de Oostenrijkse gletsjers, waar jaarlijks rapporten van worden gepresenteerd. De metingen van het jaar 2022 – 2023 zijn nu bekend gemaakt en die zijn dus uitermate zorgwekkend. De vrijwillige gletsjermeters van de Oostenrijkse Alpenvereniging hebben voor hun laatste gletsjerrapport 93 gletsjers in Oostenrijk geobserveerd of gemeten: bijna allemaal zijn ze in het gletsjerseizoen van 2022/23 kleiner geworden. Gemiddeld werden de geobserveerde gletsjers 23,9 meter korter. In de 133-jarige geschiedenis van de metingen, waren er maar twee jaren waarin de gletsjers sneller smolten. 

Razendsnel smeltende gletsjers

De grootste gletsjer van Oostenrijk, de Pasterze in Karinthië, kromp het hardst: 203,5 meter. Een record. De Rettenbachferner in Tirol volgde, met een afname van 127 meter. Hoe zulke krimp eruit kan zien, laten beelden van de Gepatschferner, die 67 meter kromp, zien. Van de 93 gletsjers die in de periode 2022 – 2023 in de gaten werden gehouden, was er maar één gletsjer die niet kromp: de Bärenkopfkees. 

Waarschuwing aan adres van klimaatbeleid

De Alpenvereniging betwijfelt maatregelen de teruggang van de Oostenrijkse gletsjers nog kunnen stoppen. Zelfs als de hele wereld nu volledig zou stoppen met het uitstoten van broeikasgassen, is de klimaatverandering dusdanig, dat de krimp van de gletsjers nog wel even door zal gaan. Het ziet er naar uit dat het afsmelten eigenlijk niet meer te stoppen is, waardoor de kans groot is dat de Oostenrijkse gletsjers voor het jaar 2100 verdwenen zullen zijn. Om de schade nog enigszins te beperken is het volgens de vereniging nu belangrijker dan ooit om de gletsjers, inclusief het gebied aan de voet van de gletsjers, nog beter te beschermen en veel sneller maatregelen te nemen. Het recente rapport kan worden gezien als een verdere "waarschuwing aan het adres van het klimaatbeleid".

Het rapport van de Oostenrijkse Alpenvereniging is hier te lezen

 

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past