IGN Remontez le temps

Hoe ver trekken de gletsjers zich terug?

Het terugtrekken van de gletsjers en de gevolgen daarvan voor de bergen zijn dagelijks in het nieuws. Vraag je je wel eens af hoever die gletsjers zich de laatste decennia hebben teruggetrokken? Via het Franse geografische instituut IGN kun je nu luchtopnames vanaf de vijftiger jaren naast die van tegenwoordig leggen en vergelijken.

Eerder had de Franse toporeus al historische kaarten online gezet om te vergelijken met de huidige kaarten. Daar is nu dus materiaal dat minder ver van ons bed is aan toegevoegd. Onder de knoppen Actus >> Remontez le temps.  

Hoe werkt het?

Als je in het kaartenmenu bent, word je getrakteerd op een dubbelscherm. Een met een moderne satellietfoto en een met een moderne kaart van IGN. Boven in beeld kun je kiezen uit verschillende kaarten die je met elkaar kan vergelijken. Vergelijk (comparer) de moderne luchtfoto’s eens met de luchtfoto’s uit de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. Wie een beetje goede ogen heeft, pikt er zo de verschillen tussen de gletsjers van toen en nu uit.

Dat klinkt overigens weer makkelijker dan het is, want de luchtfoto’s van vijftig of zestig jaar geleden zijn natuurlijk niet van de verbluffende kwaliteit die de moderne luchtfoto’s hebben. En natuurlijk zijn de oude foto’s nog ‘ouderwets’ zwart-wit.

Dat wil niet zeggen dat de foto’s slecht zijn. Wie ver genoeg inzoomt, zal zien dat de oude luchtfoto’s zeer gedetailleerd zijn. Gedetailleerd genoeg om te zien hoe een plaatsje als Chamonix niet alleen is gegroeid, maar ook hoe bijvoorbeeld de Glacier des Bossons boven Chamonix is teruggetrokken.  

 

 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier een stukje berg geschiedenis