Het bergwandelseizoen begint weer!

Het is juni en dat betekent dat het bergwandelseizoen echt begonnen is! Dat betekent dat ook veel berghutten weer open gaan voor wandelaars, klimmers en andere bergsporters.

Berghutten in Oostenrijk en Duitsland

Veel berghutten die beheerd worden door de Duitse Alpenvereniging DAV en de Oostenrijkse Alpenvereniging ÖAV gaan deze maand weer open. Alleen sommige hutten in het hooggebergte kennen een latere seizoensstart. De afgelopen weken is er veel neerslag gevallen in het hooggebergte, de flinke sneeuwlaag zorgt ervoor dat de hutten nog niet open kunnen. Verwacht wordt dat alle hutten in juli open gaan. De precieze openingsdata zijn afhankelijk van de grillen van het weer.  Daarom is het altijd verstandig om kort van te voren te checken of jouw beoogde hutten open zijn. Dat kan online.  

Berghutten in Zwitserland

De Zwitserse berghutten zijn in principe altijd toegankelijk omdat ze ook als schuilplaats dienen en twee derde is zowel ’s zomers als ’s winters bemand. Vaak heb je dan alleen toegang tot een winterruimte. In de zomer gaan alle hutten helemaal open. De opening van de berghutten wordt in de meeste gevallen rond eind juni verwacht, maar ook hier is dat natuurlijk afhankelijk van het weer. Daarom geldt ook voor de Zwitserse berghutten dat het verstandig is van te voren te kijken of je hut open is.

Berghutten in Frankrijk

Ook in Frankrijk is er in veel gevallen vanaf juni een waard aanwezig in de berghutten. Veel Franse berghutten worden beheerd door locale Alpenverenigingen die samenkomen in de overkoepelende organisatie Federation Francaise des clubs alpin et de montagne. Op hun website kun je meer informatie vinden over de Franse berghutten.  

Meer inspiratie
Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95) 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?