Het hoogste bivak van Zwitserland bestaat 100 jaar!
Hoog op de Hörnligraat bij de Matterhorn ligt op 4003 meter boven zeeniveau het hoogste bivak van Zwitserland: het Solvay-Bivak. Een klein hutje, 4000 meter hoog in de bergen. Het Solvay-Bivak op de Hörnligraat is al honderd jaar een belangrijke plek voor bergbeklimmers die op pad zijn op de Hörnligraat. Het bivak, met de bijnaam “koningin van de Bivaks” biedt plek aan bergbeklimmers die op de Hörnligraat in de problemen zijn gekomen. Op 8 augustus werd een klein feestje gevierd ter gelegenheid van het honderdjarig jubileum van het Solvay-Bivak.
Solvay-Bivak gefinancierd door een Belg
Het Solvay-Bivak werd in 1917 gebouwd met geld van de Belgische bergliefhebber Ernest Solvay. Met behulp van lieren werd de achtduizend kilo bouwmateriaal de hoogte in gehesen. De bouwers zelf moesten te voet vanuit de Hörnlihut naar de bouwplaats toe. Een moeilijke tocht, waarbij wonder boven wonder geen ongelukken gebeurden.
Bivak voor echte noodgevallen
Het kleine bivak, heeft nauwelijks faciliteiten. Er staan geen bedden, of zelfs maar een tafel. Maar daar draait het niet om. Het belangrijkste dat het bivak biedt, is een schuilplaats bij slecht weer of andere noodgevallen. Het bivak is dan ook alleen bestemd voor bergbeklimmers die op de terugweg van de top in de problemen raken. Sinds 1917 hebben veel bergbeklimmers en bergredders daar dankbaar gebruik van kunnen maken.
Dankbare bergredders
Jaarlijks overnachten zo’n vierhonderd tot zeshonderd mensen in het Solvay-Bivak. Toch is maar een klein deel daarvan “echt” in de problemen. Volgens de bergreddingsdiensten van Zermatt gebruiken veel alpinisten het bivak ook om de tocht van en naar de Matterhorn wat in te korten. Vaak worden de kosten voor zo’n overnachting -20 Zwitserse Franc- ook niet betaald. Toch spreken de bergredders niet van misbruik van het bivak. Zij zijn slechts dankbaar, als ze horen dat in nood verkerende alpinisten de relatieve veiligheid van het bivak hebben kunnen bereiken. Voor hen is het Solvay-Bivak een belangrijk onderdeel van hun werk - en leven.
Meer lezen over bergwandelen in Zwitserland? In het septembernummer van 2017 van Bergen Magazine beleef je een gouden herfst in de Zwitserse Alpen.
Bron en foto: SAC