wikipedia - Marco Zanoli

Het Italiaans in Graubünden en Ticino moet behouden blijven

wikipedia, Marco ZanoliEen groep bezorgde Zwitserse parlementariërs is een parlementaire werkgroep Italianità begonnen om de Italiaanse taal en cultuur in Zwitserland te behouden. In Zwitserland is Italiaans voor 6,5 procent van de bevolking de moedertaal.

Het wordt in slechts twee van de 26 kantons gesproken, Ticino en in het uiterste zuiden van Graubünden (Grigioni). Officieel is Zwitserland viertalig (Duits 63,7%, Frans, 20,4%, Italiaans 6,5% en Reto-Romaans 0,5%)  maar in de praktijk wordt het land steeds meer tweetalig: Duits en Engels. Er heeft al jaren geen Italiaanssprekende vertegenwoordiger in de Zwitserse Bundesrat gezeten. In de officiële communicatie en administratie en in het onderwijs verdwijnt het Italiaans snel. Ongeveer 25 parlementariërs hebben zich woensdag voorgenomen de Italiaanse taal en cultuur in de confederatie voor de ondergang te behoeden.

bron: nnz.ch

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Herfstwandelingen met zicht op imposante bergtoppen. Vind hier het juiste aanbod!

Van 30 september tot 20 oktober profiteer je van scherpe aanbiedingen en vele gratis mogelijkheden voor kinderen t/m 15 jaar!

Ontdek alle (berg)wandelpaden van de Pyreneeën en het achterland van Lleida.
(foto © Jordi Pou)

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen! 

Liefhebbers van adventure-sports opgelet: bezoek Lleida met méér dan 200 bedrijven en ruim 50 verschillende activiteiten te land, te water en in de lucht. (foto ©Oriol Clavera)

Speciale aanbieding Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!