wikipedia - Marco Zanoli

Het Italiaans in Graubünden en Ticino moet behouden blijven

wikipedia, Marco ZanoliEen groep bezorgde Zwitserse parlementariërs is een parlementaire werkgroep Italianità begonnen om de Italiaanse taal en cultuur in Zwitserland te behouden. In Zwitserland is Italiaans voor 6,5 procent van de bevolking de moedertaal.

Het wordt in slechts twee van de 26 kantons gesproken, Ticino en in het uiterste zuiden van Graubünden (Grigioni). Officieel is Zwitserland viertalig (Duits 63,7%, Frans, 20,4%, Italiaans 6,5% en Reto-Romaans 0,5%)  maar in de praktijk wordt het land steeds meer tweetalig: Duits en Engels. Er heeft al jaren geen Italiaanssprekende vertegenwoordiger in de Zwitserse Bundesrat gezeten. In de officiële communicatie en administratie en in het onderwijs verdwijnt het Italiaans snel. Ongeveer 25 parlementariërs hebben zich woensdag voorgenomen de Italiaanse taal en cultuur in de confederatie voor de ondergang te behoeden.

bron: nnz.ch

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Maak van je verblijf met de hele familie in de Tiroler Zugspitz Arena een onvergetelijke ervaring! 7 overnachtingen incl. ¾ pension vanaf € 487,- p.p.

Het landschap in de Kitzbüheler Alpen tussen Kitzbüheler Horn en Wilder Kaiser is perfect voor een wandeling! Geniet van de natuurgebieden zoals het Kaiserbachtal. Vanaf € 28,- p.p.p.n.

Ticino is Italiaanse flair met de Zwitserse grundlichkeit, genieten in elk seizoen

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen! 

Diverse pasvormen, duurzaam, lichtgewicht en heel comfortabel, dat is de Tatra Light Lady GTX van Hanwag!