Mount Hope Antarctica

Het Verenigd Koninkrijk heeft een nieuwe hoogste berg

Het Verenigd Koninkrijk heeft een nieuwe hoogste berg. De eer voor de nieuwe hoogste berg gaat naar Mount Hope, op Antarctica.

Britse cartografen van het British Antarctic Survey deden met satellietgegevens onderzoek naar de bergketens op het Britse deel van Antarctica. en daarbij deden ze een opmerkelijke ontdekking: hun collega’s die jaren geleden de bergketen Eternity Range op Antarctica in kaart brachten, zaten er bijna 400 meter naast. Mount Hope bleek maar liefst 3.239 meter hoog te zijn. Daarmee is Mount Hope de hoogste berg van het Britse Antarctische Territorium, maar ook de hoogste berg van alle Britse gebiedsdelen.

Ontdekkingen op Antarctische bergen

Niet alleen de hoogte van Mount Hope werd opnieuw gemeten. De onderzoekers deden nog veel meer ontdekkingen. Bekende berggebieden werden beter in kaart gebracht en er zijn zelfs een aantal nieuwe toppen ontdekt, die eerder nog niet onderzocht waren.

Met moderne techniek

De eerdere onderzoeken werden nog met ouderwets veldwerk gedaan, waarbij de onderzoekers over land naar de bergen toe moesten en vanaf de grond de bergen in kaart moesten brengen. Met satellieten kunnen de cartografen echter de bergen in kaart brengen met een foutmarge van vijf meter. Daarbij zijn dus een aantal fouten aan het licht gekomen.

Die fouten betekenen geen verandering voor de Seven Summits Challenge. Voorlopig blijft Mount Vinson met 4892 meter onbetwist de hoogste berg van Antarctica.

Bron:

British Antarctic Survey 

Meer inspiratie
Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!