Het Gamburtsevgebergte dat onder het ijs van Antarctica ligt

Ontstaan van bergen onder Antarctica verklaard

Het Gamburtsevgebergte dat onder het ijs van Antarctica ligtIn de jaren vijftig werden er onder het vier kilometer dikke ijs van Antarctica een gebergte ontdekt dat veel gelijkenissen heeft met de Alpen. Wetenschappers denken nu te kunnen verklaren hoe het Gamburtsevgebergte onder het ijs ontstaan is.

De onderzoekers baseren hun bevindingen op gegevens die in 2008 en 2009 verzameld werden met behulp van een radar die door het ijs heen kan meten. Hieruit concluderen de wetenschappers dat de bergen zich waarschijnlijk een miljard jaar geleden gevormd hebben. De toenmalige continenten dreven af en vormden samen een groot continent dat nu Rodinia genoemd wordt. Door de botsing werd de aardkorst omhoog geduwd tot een gebergte, op de plek waar nu Antarctica ligt.

Bij die botsing werd ook een onderliggende dikke korst gevormd. In de miljoenen jaren daarna zijn de toppen van het Gamburtsevgebergte door erosie weggesleten, zodat alleen de korst overbleef. In de tijd van de dinosauriërs was de aardkorst opnieuw in beweging waardoor de dikke korst omhoog geduwd werd en een nieuw Gamburtsevgebergte vormde. Er ontstonden rivieren en gletsjers en deze gletsjers zorgden ervoor dat de bergen uiteindelijk onder het ijs zijn komen te liggen.

Volgens de wetenschappers is hiermee niet alleen het ontstaan van het Gamburtsevgebergte verklaard, ook kan dit verklaren hoe het kan dat er relatief jonge bergen zijn op oude continenten. Voorbeelden van jonge gebergtes zijn de Alpen, de Rocky Mountains, het Andesgebergte en de Himalaya. het Gamburtsevgebergte is vernoemd naar de Russische seismoloog Gamburtsev, die in 1958 deel uitmaakte van de expeditie die de bergen ontdekte.

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?