seven summits

De Seven Summits, de hoogste bergen van de continenten

De seven summits (zeven toppen) zijn de zeven hoogste bergen, één per continent. Deze uitdaging is werd als eerste voltooid door alpinist Richard Bass. Aan de hand van de prestatie van Bass en Reinhold Messner, die als vijfde de uitdaging voltooide, werden twee lijsten met zeven toppen opgesteld. Het enige verschil tussen beide zit hem in de berg die zij op het Australische continent beklommen. Hieronder een overzicht van de seven summits.

seven summitsseven summits

 

Australische continent: Mount Kosciuszko/Puncak Jaya

De Mount Kosciuszko is met zijn top op 2228 meter de hoogste berg van Australië. Deze berg is niet alleen de laagste op de lijst, maar verreweg het makkelijkste om te beklimmen. Het bereiken van de top heeft meer weg van een wandeling dan de echte expeditie waar andere beklimmingen om vragen. Bass koos voor deze top, maar Messner beklom de Puncak Jaya (overwinningsberg), gelegen te Nieuw-Guinea. Dit land hoort immers ook bij het Oceanische continent. De top van de Puncak Jaya ligt op 4884 meter. De eerste Europeaan die de steile en smalle toppen ontdekte was de Nederlandse zeevaarder Jan Carstensz in 1623.

seven summits

Antarctica: Vinson massif

De hoogste piek van dit massiefgebergte op Antartica ligt op Mount Vinson, op 4892 meter hoogte. In januari 1958 zag een piloot van de Amerikaanse luchtmacht als eerste de berg, die men vernoemde naar het congreslid Carl Vinson, die een lobby voerde voor het onderzoeken van Antarctica. In 1966 beklom een expeditie van de American Alpine Club voor het eerst Mount Vinson. Voor klimmers die nu de Seven Summits bedwingen, is Mount Vinson een van de grootste uitdagingen. Niet zozeer door de hoogte, maar door de enorm afgelegen plek op Antarctica is het een enorme klus om er te komen. 

seven summits

Europa: Mount Elbrus

De volgende berg op de lijsten van Bass en Messner is qua hoogte de Elbroes (5642 meter), een stratovulkaan in het Kaukasus gebergte. Door zijn ligging in de autonome Russische republiek Kabardië-Balkarië, vlak bij de grens met Georgië, vinden sommigen dat deze top in Azië ligt. In dat gval zou de hoogste top van Europa de Mont Blanc (4810 meter) zijn. De Elbroes is gezien de lage omgeving de 10e berg ter wereld qua topografische prominentie.

seven summits

Afrika: de Kilimanjaro

De één na hoogste vulkaan ter wereld (5895 meter) in Tanzania staat bekend om zijn lange klim, maar vrij platte en brede top. Er is veel onderzoek naar deze berg gedaan door zijn smeltende gletsjers. In de laatste honderd jaar heeft klimaatverandering ertoe geleid dat enorme ijsvelden op de top verdwenen. Van de drie vulkanische kegels van de Kilimanjaro is de hoogste, genaamd Kobo, nog actief.

seven summits

Noord-Amerika: de Denali

Omdat de voet van deze berg in Alaska op 640 meter ligt, is de stijging van voet naar top (6168m) de grootste ter wereld. De berg droeg van 1896 tot 2015 de naam van president McKingley, totdat Obama in 2015 de traditionele naam die de oorspronkelijke bewoners de berg gaven in ere herstelde. Het beklimmen van de Denali wordt gezien als een uiterst moeilijke opgave door de extreme kou en lage luchtvochtigheidsgraad.

seven summits

Zuid-Amerika: de Aconcagua

Deze piek in het Andes gebergte ligt in Argentinië en is de hoogste berg buiten Azië. Daarmee is het zowel het hoogste punt op het Zuidelijk- als op het Westelijk halfrond. Hoewel de berg is ontstaan door het schuiven van de tektonische Nazcaplaat onder de Zuid-Amerikaanse plaat is het geen vulkaan. Net als de Kilimanjaro en Mount Kosciuszko is de Aconcagua, ondanks zijn hoogte, een relatief gemakkelijke berg om te beklimmen. Je hebt geen grote klimmersuitrusting nodig, maar klimmers moeten wel rekening houden met de effecten van de grote hoogte.

seven summits

Azië: de Mount Everest

Aangezien de hoogste bergen ter wereld in Azië liggen, is de piek van de Mount Everest met zijn 8848 meter de hoogste berg ter wereld. Niet verassend is het ook de hoogste berg qua topografische prominentie. De Mount Everest ligt zowel in Nepal als Tibet. De beroemde berg is één van de moeilijkste om te beklimmen en alleen ervaren klimmers gaan de uitdaging dan ook aan. De meest heldhaftige klimmers (5% van allen die de top hebben gehaald) deden dit zelfs zonder kunstmatige zuurstof na 8000 meter hoogte. In 1953 bereikte een Britse expeditie met een Nepalese klimmer voor het eerst de top.

De seven summits challenge

Maar liefst 362 Alpinisten is het gelukt om de Bass of Messner lijst te voltooien. Ongeveer 30% daarvan beklom ‘voor de zekerheid’ ook nog eens de achtste berg (gezien de twee Australische bergen).  Nog even wat interessante feiten op een rij: 50 vrouwen completeerden de uitdaging, de jongste persoon ooit was slechts 15 jaar toen hij alle toppen had bereikt (de Amerikaan Jordan Romero), de oudste was de Spanjaard Ramon Blanco op 74 jaar en de snelste beklimmer was Vern Tejas, die alle toppen bereikte in 134 dagen. Hij heeft de uitdaging zelfs twee keer binnen een jaar voltooid en beklom alle toppen 9 keer!

Zelf de Seven Summits beklimmen? Dat kan! Mountain Network biedt reizen naar de Seven Summits aan! 

.seven summits

Meer inspiratie

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.