Uitzicht vanaf Wildewiese in het Sauerland ©Alex Schwenke

Hochsauerland Wandelfestival in teken van historie

Uitzicht vanaf Wildewiese in het Sauerland ©Alex SchwenkeHet derde Hochsauerland Wandelfestival staat dit jaar in het teken van de geschiedenis van het Sauerland. Middelpunt is kunstenaarsdorp Siedlingshausen in de gemeente Winterberg. Dit dorp bestaat inmiddels al 700 jaar.

Het Hochsauerland Wandelfestival vindt dit jaar plaats op 19 tot en met 21 september. Tijdens het festival worden allerlei activiteiten georganiseerd die je kennis laten maken met het landschap, de geschiedenis en de smaakcultuur van Hoog-Sauerland.

Grenswandeling

Omdat dit jaar de geschiedenis een centrale plek inneemt, wordt op zaterdag een wandeling gemaakt (de zogeheten ‘schnade’) langs de vroegere grensmarkeringen van het gebied. Deze wandeling werd honderden jaren geleden ook al regelmatig gemaakt door de bewoners van het gebied, die wilden voorkomen dat er ruzie ontstond over mogelijke grensverschuivingen. Deelnemers van de wandeltocht ontmoeten in elk dorp weer nieuwe afgevaardigden.

Culinaire wandeling en concerten

Op zondag is er een culinaire wandeling. Dat houdt in: ’s morgens ontbijt, ’s middags een overheerlijk streekbuffet. De wandeling zelf bestaat uit panoramakiekjes, dorpjes, kapellen en een mooi bergmeer en op de terugweg een route door een groen dal of langs nog meer panorama’s. Zondag is er ook onder meer een regiomarkt. De opening op vrijdag bestaat uit een gemoedelijke wandeling bij schemering, met later op de avond openluchtconcerten en vuurwerk.

Het volledige programma kun je inzien op de website (Duitstalig) van het Hochsauerland Wandelfestival. Het Sauerland is een gebied in de dicht bij Nederland gelegen deelstaten Noordrijn-Westfalen en Hessen. De bergen met hun ruwe aanblik zijn er tot circa 840 meter hoog.

Bron: Ferienwelt Winterberg

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.