Sauerland

Willingen - Sauerland

Sauerland

Willingen, SauerlandHet Sauerland is een regio in midden-Duitsland in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Hessen. Het is een laaggebergte. De hoogte van de bergen varieert van ongeveer 200 meter in het dal van de Ruhr tot ruim 840 meter in Hochsauerland, in de omgeving van Winterberg. De hoogste berg van Sauerland is de Langenberg (843 meter).

Het Sauerland is het grootste recreatie- en vakantiegebied van Noordrijn-Westfalen. In het oosten omvat het Sauerland de hoogvlakten rondom Winterberg en het Lenne- und Rothaar-gebergte. Je vindt er ruisende dennenbossen, paradijselijke dalen, soms bizarre rotsformaties, tal van grote en kleine stuwmeren en uitstekende watersportmogelijkheden. De omgeving rond Winterberg en Willingen zijn bekend vanwege de wintersportmogelijkheden.

Orgelgrot in SauerlandIn deze streek ligt het grootste aaneengesloten grottenlandschap van Duitsland. Het grootste druipsteenlabyrint binnen deze bizarre wereld is de Atta-grot. Deze grotten zijn in miljoenen jaren ontstaan door erosie. De druipstenen zijn het resultaat van de verdamping van kalkhoudend water waarbij kalk weer vrijkomt en zich op de bodem of tegen de wanden afzet en prachtige druipsteenformaties vormt.

SauerlandDe hele streek met de vele natuurparken is een heus wandel-, fiets- en skiparadijs, maar ook paardrijden, paraglyding, kamperen, inline-skating aan het Biggemeer, vleermuissafari’s en wintersport zijn hier mogelijk. Geoefende bikers biedt de "Bike-Arena Sauerland" met een totale lengte van 1.400 kilometer en een verscheidenheid aan Downhill-, Trail- en Cross Country-routes een interessant parcours.

Winterberg
Winterberg ligt op 600 tot 800 meter hoogte. De plaats is vooral bekend als wintersportplaats. Vanuit Nederland is het het dichtsbijzijnde ski – en wintersportgebied, het is per auto in 3 à 4 uur te bereiken. Naast het skigebied heeft Winterberg ook een tweetal skischansen en een officiële rodel- en bobsleebaan. Een groot skigebied ligt rondom de berg Kahler Asten (842 meter hoog)

De berg "Kahler Asten"
SauerlandDe berg "Kahler Asten" is het eigenlijke middelpunt van het Hochsauerland en de bekendste berg van Noordwest-Duitsland. Hij ligt op slechts 5 kilometer van Winterberg en trekt enorm veel bezoekers met uitgebreide wandelroutes, de unieke “Hochheide”, het nieuwe “heideleerpad” en een klein natuurmuseum. Vanaf het uitkijkplatform heb je een fantastisch uitzicht op het Sauerland en het Wittgensteiner Land.

Cultuur
Vakwerkhuis in SauerlandHet landschapsbeeld presenteert karakteristieke plaatsen en bijzondere vakwerkarchitectuur,  je vindt er eeuwenoude historische stadskernen, oude kloosters, burchten en kastelen. Hoog boven Attendorn rijst bijvoorbeeld de burcht Schnellenberg op, het machtigste burchtcomplex van het land.

De voormalige residentiekastelen in Siegen, Bad Berleburg en Laasphe en het waterkasteel Hainchen evenals de grensvesting van Oranje-Nassau, de Ginsburg, brengen geschiedenis tot leven. Siegen is de geboorteplaats van de Vlaamse schilder Peter Paul Rubens (1577-1640).

bron: verkeersbureau Duitsland

Uitzicht vanaf Wildewiese in het Sauerland ©Alex Schwenke
Nieuws - 22 mei 2014

Het derde Hochsauerland Wandelfestival staat dit jaar in het teken van de geschiedenis van het Sau

Foto: Rothaarsteig
Nieuws - 24 sep 2013

De langeafstandsroute Rothaarsteig, lopend tussen de steden Brilon in het Sauerland en Dillenburg in het Siegerland, is andermaal onderwerp van een fotowedstrijd voor de Rothaarsteigkalender 2014.

Blog - 7 feb 2013

Ook al is de sneeuw en het ijs weer gesmolten, Ibexers zoeken graag het winterweer elders. Skiën, toerskiën, freeriden, langlaufen, sneeuwschoenwandelen, ijsklimmen… Lang leve de winter!

Wintersport in Winterberg. Foto Robin Bos
Nieuws - 27 aug 2012

Voor de start van komend winterseizoen (december) wordt er in Winterberg een 8-persoons stoeltjeslift gebouwd.

Thüringer Express
Nieuws - 2 jul 2011

Liefhebbers van een de stroomtrein mogen dit niet missen: op 26 augustus vertrekt een stoomtrein vanuit Rotterdam om drie dagen later in het Duitse Thüringen aan te komen.

Nieuws - 18 dec 2010

Landal GreenParks heeft gisteren een volledig nieuw bungalowpark geopend dat direct aan de skipiste in Winterberg ligt. De 120 huisjes bieden plek aan vier tot zestien personen.

Wintersport in Duitsland
Reportage - 12 nov 2010

Op slechts een paar uur rijden van Nederland kan je al uitgebreid wintersporten. In Duitsland vind je veel mooie wintersportgebieden voor het hele gezin.

Nieuws - 10 jul 2010

Korte vakanties naar Duitsland worden steeds populairder bij Nederlandse vakantiegangers. Favoriet zijn tochten naar Sauerland en de Eifel. Van alle korte buitenlandse vakanties werd vorig jaar 38 procent in Duitsland doorgebracht. In 2002 was dat volgens het CBS nog 27 procent. België is nu ingehaald als geliefd land voor korte vakanties.

Abonneren op Sauerland