By Mg-k (M. Klüber Fotografie) CC-BY-SA-3.0 Wikimedia Commons

Hoe gaat het in Bondo (Zwitserland)?

In Augustus 2017 stortte een enorme steenlawine op het dorpje Bondo in de Zwitserse regio Bergell af. Het was de grootste steenlawine in Zwitserland van de afgelopen 130 jaar. Acht mensen worden sindsdien vermist en nog steeds zijn de berghellingen rondom de plaats van het ongeluk niet veilig voor wandelaars.

Een half jaar is het geleden, dat ‘muren’ van de 3369 meter hoge Piz Cengalo naar beneden storten en de dalen van Bergell begroeven. ‘muren’, dat zijn met water vermengde steenlawines die snelheden tot 60 km/h kunnen bereiken. Dankzij speciale lawinealarmen kwamen de muren op 23 Augustus 2017 niet helemaal onverwacht en alle dorpjes in het pad van de lawine konden op tijd ontruimd worden. Maar de grote schade van 40 miljoen Franken aan huizen en infrastructuur was niet te voorkomen. Vooral het dorp Bondo werd zwaar getroffen.

Wederopbouw in Bergell

Het duurde bijna twee maanden, tot de eerste mensen weer terug naar huis konden. En ook vandaag kan je de sporen van de lawine nog duidelijk zien. Maar dankzij veel ondersteuning, is weer en normaal leven mogelijk, ook in Bondo. Een aantal kunstenaars bijvoorbeeld, die in Bergell genomen foto’s veilden, stuurden 40.000 in voor hulp. Het geld werd gebruikt om een hangbrug over het nu droge bed van de lawine te spannen, waardoor de bewoners weer makkelijk alle delen van Bondo kunnen bereiken. Het lijkt een beetje geïmproviseerd maar de omgeving is weer veilig.

Vooral het vrijmaken van de opvangbassins en het versterken van de dammen tegen komende lawines was belangrijk. Voor de versterkingen gebruikten de inwoners zelfs materiaal van de lawines uit 2017. Het was niet de laatste lawine was, waarschuwen experten. Nog steeds hangen miljoenen kubiek meters los materiaal in de bergen.

Hoe gaat het verder?

Daarom blijft ook het dal ‘Val Bondasca’ nog minstens tot volgend jaar gesloten. Dat maakten de autoriteiten onlangs bekend. Voor de mensen in Bondo en de twee SAC-hutten van Val Bondasca is het slecht nieuws. Nu zullen er nog minder toeristen komen, want het dal een van de hoofd attracties was in Bergell.

Maar veiligheid staat hier op de eerste plaats. En met de gemeente weer bewoonbaar te maken en tegen volgende lawines te beschermen heeft de dorpsgemeenschap al veel bereikt. Zodra de Piz Cengalo weer veilig is, zal ook de infrastructuur voor toeristen weer vernieuwd worden. Daarbij is er voor bergwandelaars nog veel te beleven in Bergell. Vele mooie wandelingen lopen door ongevaarlijk gebied en lokken met uitzicht op wit besneeuwde bergen. Daarnaast kun je soms nog steeds de sporen van de lawines zien en daardoor de oerkracht van de Bergen voelen.

Meer inspiratie

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!