weinig sneeuw alpen

Hoe uniek zijn de sneeuwloze pistes?

Januari 2023 gaat niet de boeken in als een topmaand voor de wintersport. In veel wintersportgebieden lagen de pistes niet op brede witte hellingen, maar kon er hooguit op smalle stroken kunstsneeuw geskied worden. Hoe uniek is dat?

Het winterseizoen van 2022-2023 leek veelbelovend te beginnen met een koude periode begin december, maar naarmate de jaarwisseling dichterbij kwam, stegen de temperaturen, sneeuwbuien werden regenbuien en veel witte pistes werden weer bruingroene hellingen. Pistes die wel open waren, lagen hoog in de bergen, of waren gereduceerd tot smalle stroken kunstsneeuw. 

Weinig sneeuw niet uniek – temperatuur wel

Helemaal uniek is dat niet. December en het begin januari worden vaker geplaagd door slechte sneeuwomstandigheden, zeker lager op de hellingen. Wie vaker in deze periode op wintersport is geweest, kan zich ongetwijfeld meer beelden van witte ‘linten’ herinneren. Vrij kortgeleden, in 2016, waren de hellingen in de Alpen ook nog bruin. En langer geleden speelde dit probleem ook al. De winter van 1988-1989 startte ook met een groot gebrek aan goede sneeuw voor de wintersport. Het gebrek aan sneeuwval is dus niet zozeer uniek, maar de temperaturen wel, want zo hoog als de temperaturen tijdens de jaarwisseling waren, is ongekend. In Frankrijk werd tijdens de jaarwisseling zelfs een minimumtemperatuur van 11 graden boven nul vastgesteld. De hoogste temperatuur sinds 1947. 

Sneeuwkanonnen werken niet

Die hoge temperaturen zijn voor de skigebieden een extra probleem. Bij lagere temperaturen kunnen sneeuwkanonnen nog enigszins soelaas bieden, maar bij zulke warmte gaat dat ook niet meer. Daarbij komt ook nog dat veel skigebieden sowieso minder gebruik maken van sneeuwkanonnen, omdat die door de hoge energieprijzen veel te duur zijn geworden. Rondom de jaarwisseling lag er op veel plekken zo weinig sneeuw, dat veel liften stil werden gezet. In Frankrijk zou zelfs de helft van de skigebieden zijn gesloten. Daarbij zijn die hoge temperaturen ook een indicatie dat er wel degelijk iets anders is dan in eerdere jaren het geval was. De vroege winter wordt steeds warmer en het aantal dagen dat er overal een dicht sneeuwdek ligt, neemt al jaren af. Of anders gezegd: de kans op omstandigheden zoals nu, wordt steeds groter. 
Maar, dat betekent niet dat er helemaal niet geskied kan worden. De plekken waar de liften stil zijn gezet, liggen vrijwel allemaal lager op de hellingen. In hoger gelegen gebieden, boven de 2000 meter, zijn de omstandigheden vaak beter, al zijn de sneeuwcondities ook daar door de hogere temperaturen ook lang niet altijd optimaal.

Komt er nog sneeuw?

Het is nu nog te vroeg om te stellen dat het hele winterseizoen 2022-2023 sneeuwarm wordt. Op moment van schrijven (9 januari 2023), ziet het er naar uit dat er in de komende dagen neerslag in de vorm van sneeuw kan gaan vallen in grote delen van de Alpen. Echter, het lijkt er ook op dat er na de sneeuw warmer weer in aantocht is. Of de sneeuw blijft liggen is dus nog maar de vraag. 

 

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)