Heinrich-Schwaiger-Haus

Hoogste hut van Salzburg toch nog open

Even zag het er slecht uit voor berghut Heinrich-Schwaiger-Haus in het Oostenrijkse SalzburgerLand. Door de enorme hoeveelheden sneeuw van deze winter en voorjaar, was de hut aan het begin van het voorjaar nog volledig ingesneeuwd. Maar de hittegolf in de laatste week van juni bracht verlossing. De hut kan naar alle waarschijnlijkheid toch nog volgens plan op 29 juni open.

Hoogste hut van Salzburg

Het Heinrich-Schwaiger-Haus ligt op iets meer dan 2800 meter hoogte op de flanken van de Großes Wiesbachhorn. Daarmee is de berghut de hoogste berghut in de Oostenrijkse deelstaat Salzburg. De enorme hoeveelheden sneeuw die daar zijn gevallen, zouden onder normale omstandigheden niet op tijd zijn gesmolten om de hut toegankelijk te maken voor de officiële seizoenstart op 29 juni 2019. Op foto’s die begin juni werden gemaakt en in Oostenrijkse media verschenen, was nog te zien dat een deel van de hut schuil ging onder een dik pak sneeuw.

Echter, moedertje natuur hielp een handje. Door de hittegolf die eind juni over Europa trok, verdween de sneeuw letterlijk als sneeuw voor de zon. Dat leverde echter een heleboel nieuwe problemen op. Door de snel smeltende sneeuw werden de routes naar de hut opeens levensgevaarlijk, door smeltwater en lawinegevaar. En doordat de warmte op de hoogte van de hut er voor zorgt dat de luchtdruk laag is, werd het ook lastig om met helikopters de hut van voorraden en materialen te voorzien. En dat terwijl de hut voor de bevoorrading volledig afhankelijk is van helikopters.

Feestelijke opening wandelseizoen

Toch is het gelukt om alles op tijd voor de seizoenstart in gereedheid te brengen. De eerste gasten hebben al geboekt voor de nacht van 28 op 29 juni. Op 29 juni staat er een feestelijke opening van het seizoen gepland.

Het Heinrich-Schwaiger-Haus wordt veel gebruikt door klimmers die op weg zijn naar de top van de Großes Wiesbachhorn. Ook de vierdaagse Tauern-runde doet de hut aan. De tocht naar de huit is echter niet te onderschatten en alleen geschikt voor ervaren en tredzekere bergwandelaars. Naar verwachting sluit de hut in september weer.

 

Meer inspiratie
Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen