Zo zou Ötzi de ijsmummie er 5000 jaar geleden uit hebben gezien.

Is Ötzi gestorven aan een bloedend oog?

Zo zou Ötzi de ijsmummie er 5000 jaar geleden uit hebben gezien.Wetenschappers lijken het maar niet eens te worden over de doodsoorzaak van ijsmummie Ötzi. Eerder deze maand berichtten we dat een onderzoeker van de universiteit in Innsbrück veronderstelde dat Ötzi gevallen was, nu denkt dezelfde man dat de ijsmummie is gestorven door een wond aan zijn oog.

Deze onderzoeker, Wolfgang Recheis, ontdekte een diepe snee in het oog van Ötzi, die vermoedelijk geleid heeft tot een zware bloeding. Dit zou dodelijk zijn geweest op een hoogte van 3250 meter hoogte, de hoogte waarop de ijsmummie twintig jaar geleden gevonden is. De wond in het oog werd ontdekt op de plek waar eerder al een barst in de schedel was aangetroffen.

Hoewel veel onderzoekers vasthouden aan de theorie dat de pijl in Ötzi's schouder de destijds 45-jarige man fataal is geworden, denkt onderzoeksleider Wolfgang Recheis daar anders over. 'Misschien is hij gevallen, misschien was hij betrokken bij een gevecht daarboven, niemand die het weet,' aldus Recheis tegenover Discovery News. Hij denkt dat de schouderwond er misschien wel mee te maken heeft. 'Hij was hoog in de bergen en werd door een pijl geraakt. Toen is hij gevallen, verwondde zijn oog en is dood gebloed.'

Albert Zink, hoofd van het EURAC onderzoekscentrum, is verrast door de hypotheses van Recheis. Hij houdt vol dat de wond in de schouder geen oude wond was, maar dat die hevig bloedde toen Ötzi overleed. Volgens hem is het gros van de experts er unaniem over eens dat de ijsmummie om het leven is gekomen door de pijl in zijn schouder. 

Wie Ötzi zelf wel eens uitvoerig wil bekijken, kan terecht op deze website. Hier staan foto's van de ijsmummie vanuit verschillende hoeken. Er kan ook ingezoomd worden op bijvoorbeeld de tatoeages die er op het lichaam van Ötzi te zien zijn.

Meer inspiratie

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling