Team Wilco met de tentzak

Italiaanse tentzak uit 1954 gevonden op de K2

Team Wilco met de tentzakTijdens een opruimactie in juli 2008 op de K2 heeft het team van Wilco van Rooijen naast 75 kg afval ook nog een tentzak gevonden van de eerste Italiaanse expeditie in 1954 op deze berg.

Sita afvalverwerking was sponsor en er was afgesproken dat ze zoveel mogelijk rommel vanaf de berg boven basiskamp (5000m) zouden meenemen naar de bewoonde wereld. De opruimactie vond plaats tussen het basiskamp en kamp 1.

Daarbij kwam kijken dat boven het basiskamp de klimmers alles wat ze vonden op eigen kracht in hun rugzak mee moesten nemen naar het basiskamp. Vanaf daar werd het afval met extra ingehuurde porters terug gebracht naar de bewoonde wereld.

"We hebben zo'n 75 kg van de berg gehaald, dat lijkt weinig maar bedenk dat het allemaal kleine items zijn van mutsen, helmen, touwen, zuurstofflessen, gastankjes etc", aldus Wilco van Rooijen.

Op Flickr zie je nog meer foto's van het afval en de beklimming en nog veel meer. Ook zie je hier de bergbeklimmer Gerard McDonnell die tijdens deze K2-expeditie overleed.

De 'prijs' tijdens het zoeken was de tentzak van de 1e Italiaanse succesvolle K2 expeditie, de zak is naar het museum gegaan van Turijn, Marco Confortola. De Italiaan op de foto naast de tentzak werd helemaal gek van vreugde.

Over de K2

De K2 is een 8611 meter hoge bergtop op de Pakistaans-Chinese grens in de Karakoram. Het is de op één na hoogste berg ter wereld, na de Mount Everest. De K2 geldt als 'de heilige graal' voor bergbeklimmers en is volgens veel kenners de moeilijkst te beklimmen bergtop ter wereld.

Over de K2-expeditie in 2008

Op 2 augustus 2008 kwamen 11 bergbeklimmers om op de K2 na het succesvol beklimmen van deze berg. Het op 1 na grootste klimdrama uit de geschiedenis werd veroorzaakt door een ijslawine die het afdaal- en beklim-touw doorsneed. Bij dit ongeval waren ook de twee Nederlandse bergbeklimmers Wilco van Rooijen en Cas van der Gevel betrokken. Van Rooijen was zelfs 3 dagen vermist en moest bij terugkeer bijna al zijn tenen missen. Van der Gevel overleefde ook. Wilco van Rooijen keerde na twee nachten in de 'dodenzone' (= boven 8000 meter) terug in kamp 3 en daarna terug naar het basiskamp. Met 4 man bereikte de Norit K2 expeditie de top zonder gebruik te maken van extra zuurstof. Op de afdaling kwam de Ierse teamgenoot Gerard McDonnell om het leven, nadat hij andere klimmers het leven probeerde te redden (Wikipedia).

Overleven op de K2

Deze expeditie vond plaats in 2008, maar is nu weer volledig onder de aandacht van de media in verband met de #K2actie van Team Wilco. Wilco van Rooijen wil namelijk zijn boek "Overleven op de K2" herschrijven en uitbreiden. Voor meer informatie en winacties zie zijn website.

Team Wilco met de tentzak

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen