Japanse heilige berg Fuji vol uitwerpselen van klimmers

De heilige berg Fuji lijkt aan het einde van het klimseizoen op een groot, openbaar toilet. Tussen juli en augustus beklimmen jaarlijks zo’n 300.000 mensen deze heilige berg, één van de belangrijkste symbolen van Japan. Van natuurbescherming hebben deze klimmers weinig begrepen, want velen doen hun behoefte gewoon aan de zijkant van het pad. Ambtenaren van de prefectuur Shizuoka stuitten ieder jaar aan het einde van het seizoen op hopen uitwerpselen en toiletpapier.

Werelderfgoed

Sinds vorig jaar is deze heilige berg toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. UNESCO heeft – als gevolg van de stinkende rotzooi op de berg – gevraagd of Japan een plan wil voorleggen waarin het zich verplicht het milieu op de berg te beschermen. Een ambtenaar reageert gefrustreerd op dit voorstel, hij beweert dat er aan elke klimmer wordt gevraagd zijn afval van de berg mee te nemen. Ook zijn er extra wc’s langs de route geplaatst, maar ook dit mag niet baten.

Zakjes

Zou het dan uitdrukkelijk nodig zijn om bordjes te plaatsen met teksten als ‘Verboden te poepen’? De redactie van Bergwijzer heeft een beter idee: deel waar mogelijk aan de bergbeklimmende toeristen plastic zakjes uit. Hierin kan men dan – als de nood echt te hoog wordt – zijn behoefte kwijt, om het later weg te gooien. In de VS kennen ze een gelijksoortig systeem in natuurreservaten, waar bergsporters naar verluidt verplicht zijn dergelijke zakjes aan hun uitrusting toe te voegen.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!