Junko Tabei, de eerste vrouw op de Everest is overleden

Junko Tabei, de eerste vrouw die de top van de Mount Everest behaalde, is op 20 oktober 2016 overleden. In haar carriere als bergbeklimster bedwong ze heel wat bergtoppen, inclusief de Seven Summits. Ze was de eerste vrouw die die lijst volmaakte. Junko Tabei werd 77 jaar.

De klimcarriere van Junko Tabei begon al op vroege leeftijd, toen ze tijdens een schooluitje Mount Nasu beklom. Bergbeklimmen zou uitgroeien van een hobby tot een ware passie en een levensdoel. In 1969 richtte ze daarom de Ladies Climbinb Club op. Het doel van de club was om met een groep zonder mannen in het buitenland bergen te gaan beklimmen. Daarbij moest de groep niet alleen opboksen tegen de elementen in het hooggebergte, maar kregen de dames ook te maken met de heersende stereotypes in Japan. Volgens de heersende normen in het Japan van de jaren ’70 hoorden vrouwen toch vooral een nette huisvrouw te zijn en zeker niet op de top van een 8000’er te staan. Desondanks zette de groep haar idealen en activiteiten door. In 1970 werd de Annapurna II met succes bedwongen en in 1975 reisde de club af naar Nepal om de Mount Everest te beklimmen.

Eerste vrouw op de top van de Everest

De expeditie naar de Everest verliep niet zonder slag of stoot. Terwijl de groep op 6300 meter aan het acclimatiseren was, werd het kamp getroffen door een lawine. Tabei en de anderen werden bedolven onder de sneeuw, maar overleefden het ongeval. Op 16 mei 1975, twaalf dagen na de lawine stond  Junko Tabei als eerste vrouw op de top van de Mount Everest. Dat maakte haar in één klap een beroemdheid en ze kreeg van alle kanten media-aandacht. De groep moest op tournee door Japan en er werd zelfs een korte televisieserie van de expeditie gemaakt. Zelf vond Junko Tabei al die aandacht echter maar niets.

Na de Everest

Na de succesvolle beklimming van de Everest zette Junko Tabei haar klimcarrière voort. Ze wist in de jaren ’90 als eerste vrouw de Seven Summits challenge te voltooien door een succesvolle beklimming van de Mount Vinson, de hoogste berg van Antarctica. Haar doel was om het hoogste punt van alle 190 landen op de wereld te bereiken.

Naast haar beklimmingen stortte ze zich ook op milieuvraagstukken. Ze promoveerde op een studie naar de impact van achtergelaten afval en klimmersuitrusting in de Himalaya en werkte mee aan oplossingen om de achtergelaten spullen goed op te kunnen ruimen. Daarnaast deed ze mee aan –opruim-expedities in de bergen van Japan en de Himalaya.

In 2012 werd bij Junko Tabei kanker geconstateerd. Desondanks bleef ze doorgaan met klimmen en bereikte nog de hoogste punten van Niger, Luxemburg, België en Oman. Op 20 oktober 2016 overleed Junko Tabei in een ziekenhuis in Kawagoe in Japan. Ze is 77 jaar geworden.

 

Bron: Japantimes.co.jp

Afbeelding: By Jaan Künnap (Jaan Künnap) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons 

 

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden