Lucy_Walker -_Frank_Walker -_Melchior_Anderegg -_Adolphus_Warburton_Moore in 1871

Eerste vrouwelijke klimster op de Matterhorn

Op 22 augustus 1871, vandaag 141 jaar geleden, beklom de Britse Lucy Walker de Matterhorn en was daarmee de eerste vrouw die op de top stond van deze 4478 meter hoge berg in de Walliser Alpen in Zwitserland.

De toen 35-jarige Walker droeg een witte jurk toen ze de Matterhorn beklom. Kort daarvoor had ze een groep alpinisten verzameld die met haar mee wilden gaan. Toen ze eenmaal de top had bereikt werd ze wereldberoemd. Een week later stond haar rivaal Meta Brevoort op de top.

Lucy_Walker,_Frank_Walker,_Melchior_Anderegg,_Adolphus_Warburton_Moore in 1871

Lucy Walker begon haar klimcarrière in 1858 op doktersadvies als remedie tegen reuma. Samen met haar vader en broer, beiden lid van een Alpine Club in Engeland, ging ze naar de Alpen om te klimmen.

Zij beklommen als eerste de Balmhorn (3699 m). Ze was de eerste vrouw die op de top stond van de Wetterhorn (3701 m), de Lyskamm (4527 m) en de Piz Bernina (4049 m). Deze bergen liggen allen in Zwitserland en de beklimmingen vonden plaats tussen 1864 en 1869. In 1871 ontdekte Walker dat de Amerikaanse Meta Brevoort haar zinnen had gezet op de Matterhorn. Daarop verzamelde ze haastig een groep alpinisten en beklom als eerste vrouw de Matterhorn en behaalde de top.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-)