Klettersteigen in het Zwarte Woud in Duitsland

Klettersteigen in de Alpen bekritiseerd

Klettersteigen in het Zwarte Woud in DuitslandVolgens Mountain Wilderness Deutschland (MWD) heeft het bergbeklimmen in de Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse Alpen met de extreme stijging van klettersteigroutes en platforms een problematisch niveau bereikt. Steeds meer bergbeklimmers bezoeken de Alpen, vaak onbewust van de gevaren die er aanwezig kunnen zijn.

MWD heeft onlangs op 15 juni met een protestactie op de Duitse Kanzelwand (2.058m) de aandacht gevestigd op de vervuiling van de Alpen met de immense ontwikkeling van klettersteigroutes. De Kanzelwand was uitgekozen als demonstratieplek vanwege het feit dat de berg een negatief voorbeeld is voor bergbeklimmers. De "Twee Landen Trail / Zweiländer Klettersteig - Kanzelwand" leidt volgens MWD zelfs door een risicogebied van vallende stenen. De route was zowel een lange tijd in het najaar van 2012 als ook op de dag van de demonstratie zelf officieel gesloten.

Meer dan 100 nieuwe klettersteigroutes in de Alpen

Intussen hebben Duitse natuurbeschermingsorganisaties in samenwerking met een Zwitserse nationale vereniging een brochure samengesteld waarin de extreme groei van klettersteigroutes in de Alpen wordt getoond. De laatste vijf jaar alleen al werden er meer dan honderd nieuwe klettersteigroutes aangelegd en mede daardoor stijgt het aantal klettersteigongevallen.

Folder GipfelderVerdrahtungMet bijzonder inzichtelijke onderzoeken wordt belicht dat er steeds vaker een Funpark-karakter onstaat op de toppen en wanden van de bergen. Mensen worden rotsachtig terrein in gelokt met dingen als "Erlebnis-Klettersteige" zonder zich bewust te zijn van de gevaren die het Alpengebied kent. De brochure is genaamd "Gipfel der Verdrahtung" en is voorzien van een voorwoord door klimkoning Eugen. E. Hüsler. Een PDF van de brochure is te downloaden op www.mountainwilderness.de. De gedrukte versie kan gratis worden besteld bij info@mountainwilderness.de.

Bronnen: Alpin.de en mountainwilderness.de

Meer inspiratie

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!