Klopt de hoogte van de Mount Everest nog?
Een groep wetenschappers vertrekt naar de Mount Everest om te meten of de berg is gekrompen, of niet. Na de aardbeving van 2015 is de berg 2,5 centimeter lager geworden. Volgens de ruimtevaartorganisatie ESA in ieder geval, maar klopt dat?
Hoogteverschil door aardbeving
De aardbeving van 9 april 2015, met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter, kostte duizenden het leven. Veel huizen en historische tempels werden verwoest als gevolg van de aardbeving. De hoogte en plaats van de hoofdstad van Nepal, Kathmandu, is nu anders. De stad ligt nu 90 centimeter hoger en is horizontaal 2 meter verplaatst.
Expeditie meet hoogte Mount Everest
Een groep wetenschappers vertrekt binnen 2 maanden naar Nepal. De 5 expeditieleden zullen ongeveer een maand in het land blijven om de Mount Everest te meten. Uiteindelijk zullen ze definitief vaststellen of hoogste berg in de wereld inderdaad iets minder hoog is geworden.
Mount Everest
De bekende top is de hoogste berg op aarde met een hoogte van bijna 9 kilometer, 8848 meter. De reus is onderdeel van de Himalaya, een berggebied dat ligt in Pakistan, India, Nepal en Tibet. Het gebergte wordt ook wel het dak van de wereld genoemd. Everest is een gewilde, maar moeilijke berg om te beklimmen. Tot dusver is het ongeveer 5000 mensen gelukt.