steenbokken uitgezet Zwitserland

Komt de steenbok terug op de Stockhorn?

Ooit kwam je overal steenbokken tegen in de Alpen, maar de laatste twee eeuwen is dat wel anders. Steenbokken zijn steeds zeldzamer geworden. Inmiddels lijken de steenbokkenpopulaties in Zwitserland zich weer enigszins te herstellen. Nu zijn er ook plannen om weer steenbokken op de Stockhorn uit te zetten.

Goed voor biodiversiteit én toerisme.

Het uitzetten van steenbokken in het gebied rondom de Stockhorn is goed voor de biodiversiteit in het gebied en daar zijn ook de uitbaters van de Stockhornbahn gelukkig mee. Een rijke natuur met veel biodiversiteit betekent immers ook meer toeristen die daarop af komen. Het was de vereniging Vrienden van de Stockhorn die op het idee kwam om een steenbokkenpopulatie op de Stockhorn uit te zetten.

Voldoende ruimte

Zij legden hun wens voor aan jachtinspectie van het kanton Bern. Die moest uitzoeken of de omgeving van de Stockhorn wel een kolonie kan herbergen. Maar de jachtopzieners zien geen probleem. Volgens hen kan de omgeving een kolonie steenbokken prima aan. Volgens de jachtinspectie zou een grote kolonie steenbokken zowel ’s winters als ’s zomers geen problemen moeten geven.

Programma slagen

Als het programma om de steenbokken op de Stockhorn uit te zetten lukt, zou dat de veertiende grote steenbokkenkolonie van het Zwitserse kanton Bern zijn. Voorwaarde is wel dat ook de regering van het kanton het groene licht geeft.

Meer inspiratie

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?