Alternatieve Elfstedentocht

Kunnen we weer schaatsen op de Weissensee?

Gaat het gebeuren? De afgelopen tijd was het rondom de Weissensee te warm. Maar inmiddels lijkt het weer mee te zitten. Daarom zijn rondom de Oostenrijkse Weissensee de voorbereidingen voor de alternatieve Elfstedentocht van start gegaan.

Grootse natuurijsvlakte van Europa

De Weissensee is, als het genoeg gevroren heeft, de grootste natuurijsvlakte van Europa, en daarmee in de ogen van veel Nederlanders de grootse natuurijsbaan van Europa. En daarmee is de Weissensee dé plek om naar uit te wijken als het niet genoeg vriest om in Friesland een echte Elfstedentocht te houden.

Of er ook echt it git oan geroepen kan worden op de Weissensee is nog even afwachten. Tegen de Oostenrijkse omroep ORF vertelde de ijsmeester dat hij nog nooit een winter als deze heeft meegemaakt. Al drie weken zijn de omstandigheden te warm. Dat maakt de uitdaging extra groot.

Programma 2018

De opening van het schaatsevenement staat voor het komende weekend gepland. Dat betekent voor de kwartiermakers nog even hard werken. Vastgevroren sneeuw wordt van het ijs geschraapt en door water over het ijs te laten lopen proberen de ijsmeesters een strakke ijslaag te maken. Het weer lijkt mee te werken, want na de periode van dooi, voorzien de weerdiensten weer een koudeperiode. Als alles volgens plan blijft lopen, gaat de alternatieve Elfstedentocht op 23 januari van start. 

Afbeelding:

By Robinwubben [GFDL or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

 

Meer inspiratie

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?