Last van blaren? Papiertape kan helpen!

Iedereen die veel wandelt krijgt vroeg of laat wel eens te maken met blaren. Vervelend, pijnlijk en als je niet uitkijkt kunnen blaren ook nog eens voor nare wonden zorgen. Onderzoekers van het Standford Medical Center deden onderzoek naar het voorkomen van blaren en deden een simpele ontdekking. Papiertape helpt!

De onderzoekers deden onderzoek naar het uithoudingsvermogen van lopers die dagelijks grote afstanden aflegden, in verschillende omgevingen en omstandigheden. De lopers hadden tijdens het onderzoek een gemeenschappelijke klacht: blaren op hun voeten. Dus begonnen de onderzoekers ook te werken aan blarenpreventie.

Jarenlang onderzoek

De onderzoekers waren niet bepaald de eersten die onderzoek deden naar blarenpreventie. Er wordt al jarenlang onderzoek gedaan naar het voorkomen van blaren bij mensen die te voet lange afstanden moeten afleggen. Daarbij werd er getest met vloeistoffen, speciale pleisters, poeders en nog veel meer. Geen van de onderzochte methoden leverde tot nu toe resultaat op.

De wetenschap was echter niet de enige waar onderzoek werd gedaan naar blaren. Vanuit het leger vingen de onderzoekers op dat rekruten soms papiertape gebruikten om blaren te voorkomen. De onderzoekers besloten deze methode aan nader onderzoek te onderwerpen.

Onderzoek naar blaren

De onderzoekers deden hun onderzoek naar blaren onder 128 hardlopers die meededen aan de RacingThePlanet ultramarathon, een duurloopevenement door verschillende woestijnen op de planeet. Op de plekken waar makkelijk blaren ontstaan plakten ze een enkele laag tape. En mét resultaat! 98 van de 128 proefpersonen kregen geen blaren op de plekken die ingetaped waren, terwijl 81 van hen wél blaren kregen op plekken die niet waren ingetaped.

Het tape waar gebruikt van werd gemaakt is goedkope medische tape, die je gewoon bij de drogist kan kopen. Een nadeel aan de tape is wel dat de tape makkelijk los kan laten als je begint te zweten.

Het hele wetenschappelijke artikel kun je vinden via Science Daily.

Meer inspiratie

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?