Nanga Parbat

Lawine beëindigt Poolse expeditie Nanga Parbat

Nanga ParbatDe Poolse expeditie naar de top van de Nanga Parbat in Pakistan is zaterdag geëindigd nadat een lawine twee van de vier teamleden trof op circa 5000 meter. Pawel Dunaj en Michal Obrycki werden 500 meter meegesleurd toen zij probeerden de top te bereiken.

Dunaj liep daarbij rib- en armbreuken op, Obrycki brak zijn neus en raakte gewond aan zijn been. De getroffen alpinisten waarschuwden hun teamgenoten Tomek Mackiewicz en Jacek Telerde waarna die een reddingsoperatie op touw zetten. Met de hulp van de Pakistaanse koks die mee waren gereisd en een aantal dorpelingen werden de gewonde klimmers teruggebracht naar het basiskamp.

Geen reddingshelikopter

Hoewel transport naar het ziekenhuis dringend lijkt, konden Dunaj en Obrycki tot nu toe nog niet opgehaald worden door een reddingshelikopter. De weersomstandigheden zijn daarvoor te gevaarlijk. Overwogen wordt om beide mannen naar het dichtsbijzijnde dorp te brengen om de reddingsmissie te versnellen.

De vier Polen probeerden als eersten in de geschiedenis de top van de Nanga Parbat (8126 meter) te bereiken in de winter. Vorige week blies een Duits-Italiaans team de klim af vanwege extreme weersomstandigheden.

Lees meer op de website van de expeditie: http://www.nangadream.blogspot.nl/2014/03/lawina.html

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen