Lawinegevaar in de Oostenrijkse Alpen

Lawinegevaar in Oostenrijkse Alpen

Lawinegevaar in de Oostenrijkse AlpenAfgelopen weekend is dankzij de hevige sneeuwval van vorige week het wintersportseizoen in Oostenrijk weer losgebarsten. Experts wijzen echter wel op het gevaar van lawines boven de 2.000 meter. Op deze hoogte heeft de sneeuw zich nog niet echt vast kunnen zetten aan de grond, waardoor de kans dat een lading sneeuw in één keer losbreekt aanwezig is.

Volgens Bernhard Niedermoser, hoofd van het Centrale Instituut voor Meteorologie en Geodynamiek in Salzburg, is het gevaar voor lawines niet extreem groot maar ligt het altijd op de loer. Dit is vooral het geval op steile graswanden, waar lawines kunnen ontstaan doordat zij van het, relatief warme, gras afglijden.

Grote lawine-oefening

Om goed voorbereid te zijn op het lawinegevaar hebben 120 militairen en reddingswerkers afgelopen zaterdag een grote oefening gehouden in de Hochtannbergpas in Voralberg. Onder de naam ‘Avalancha 2013’ werd er bij deze oefening uitgegaan van een grote lawine waarbij ook mensen bedolven waren geraakt. De militairen en hulpverleners werden eveneens ondersteund door een aantal helikopters.

Drie Belgen meegesleurd

Afgelopen zondag zijn drie Belgen meegesleurd door een lawine in Tirol. Ze zijn alledrie in veiligheid gebracht. De sneeuw kwam van de Gaislachkogel naar beneden op het grondgebied van de gemeente Sölden. De gewonde werd naar het ziekenhuis van Zams gebracht.

Ken de risisco's

Voordat je besluit off-piste te gaan skiën, dien je altijd het risico op lawines te checken. Neem de juiste spullen mee (en weet er mee om te gaan) en wees je altijd bewust van de risico's. Dus ga niet off-piste als de risico's te groot zijn.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?