Lawineslachtoffers in de Alpen dit weekend

In Nederland is het dit weekend een stuk warmer geworden. Zo ook in de Alpen. Daardoor is het lawinegevaar enorm toegenomen en zijn er helaas een aantal ongelukken te betreuren met dodelijke afloop.

Op diverse plekken in de Alpen zijn afgelopen dagen lawines ontstaan. Bijvoorbeeld in het Ötztal, waar vrijdagmiddag een grote lawine een groep Britse militairen overviel. De mannen zijn per helikopter afgevoerd.

In Wallis in Zwitserland zijn drie skiërs en wandelaars omgekomen rondom Zermatt en de Jungfrau. In Oostenrijk zijn ook twee mensen om het leven gekomen in onder andere Ost-Tirol. Dit zijn nog niet eens alle gevallen van de afgelopen dagen waarbij mensen door een lawine zijn omgekomen.

De lawines ontstaan door de intredende dooi en regen. In veel gebieden is er lawinegevaar 4 (van de 5). Het lawinegevaar wordt in de loop van de dag meestal erger. Dus zorg dat je je goed laat informeren voordat je de sneeuw opzoekt.

In de historie van het SLF en MeteoFrance is er voor zover bekend nog nooit een dermate hoog lawinegevaar afgegeven ZONDER dat er verse sneeuw is gevallen.

Bronnen: wepowder.nl en orf.at

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?