everest clean up

Lenteschoonmaak Mount Everest

Nepal vraagt hulp bij het opruimen van afval op ’s werelds hoogste berg. Die hulp is hard nodig. De honderden klimmers per jaar die het hoogste punt van wereld proberen te bereiken, laten een berg afval achter.

Afval van bergklimmers

Klimmers laten grote hoeveelheden afval achter. Onderweg naar de top stoppen bergbeklimmers in basiskampen om te wennen aan de hoogte en het volgende stuk van hun route naar de top te verkennen. Het verpakkingsmateriaal van eten, brandstof en de spullen die kapot gaan blijven vaak achter op de berg.

Nepal wil bedolven basiskamp opruimen

Bovenop het ‘gewone’ afval komt nog het afval van een verwoest basiskamp, dat twee jaar geleden door een lawine is bedolven. Bij die lawine, veroorzaakt door de grote aardbeving in 2015, kwamen achttien mensen om. Het getroffen kamp ligt er nog en het is de bedoeling dat de restanten van de berg worden gehaald.

De opruimactie op de Everest

Om het afval op te ruimen zijn al voor de komst van de klimmers tien canvas zakken naar boven gebracht. In iedere zak kan tachtig kilo afval worden gestopt. Helikopters die in het klimseizoen touwen naar boven zullen brengen, kunnen op de weg terug afval meenemen.

Klimmers, dragers en gidsen aan de schoonmaak

De Nepalese autoriteiten doen een beroep op klimmers en willen gidsen en dragers betalen om afval te halen. Voor iedere kilo die ze van de hoger gelegen delen van berg naar Kamp twee brengen, krijgen ze twee euro. In Nepal is dat niet slecht, want het gemiddelde maandsalaris is er driehonderdzeventig euro per maand. 

Meer inspiratie

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?