klimongevallen meldpunt

Leren van bergongelukken op klimongevallen.nl

De website klimongevallen.nl is een plek waar bergsporters anoniem ongevallen waar ze getuige van waren, of bij betrokken zijn geweest kunnen melden. Eerst konden alleen klimmers en boulderaars daar incidenten anoniem melden, zodat anderen daarvan kunnen leren. Sinds kort kunnen er ook (bijna-)ongevallen van bergsporters, alpinisten en bergwandelaars gemeld worden.

Klimongevallen.nl is opgezet door de NKBV, VeBON en de Branchevereniging Klimsport. Het doel van de website is het vergroten van de veiligheid van klimmers. Door oorzaken van ongevallen in kaart te brengen kunnen cursussen worden aangepast en worden toegespitst op de vlakken waar het vaak misgaat, maar ook kan bijvoorbeeld de veiligheid in een klimhal worden verbeterd met de gegevens. Doordat een ongeval of incident tijdens het klimmen grote gevolgen kan hebben, willen de initiatiefnemers ervoor zorgen dat klimmers kunnen leren van andermans fouten. 

Niet alleen ongelukken met lichamelijk letsel kunnen gemeld worden maar ook gevaarlijke situaties die ontstaan zijn door een plotselinge weersomslag kunnen op de website gemeld worden. Incidenten en fouten die alpinisten, klimmers of bergsporters melden, worden anoniem opgenomen in de database, nadat een moderator dit gecontroleerd heeft.

 

Meer inspiratie

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-) 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.