Chamonix Vallée blanche Aiguille du midi. Foto phileole

Lichaam Antwerpse snowboarder na 2,5 jaar gevonden op Mont Blanc

Chamonix Vallée blanche Aiguille du midi. Foto phileoleTweeënhalf jaar na de verdwijning van de Antwerpse architect Christophe van Boxtel, werd zaterdag 6 september 2014 bekend dat zijn lichaam is gevonden in het Mont Blancmassief, nabij Chamonix. Op 30 januari 2012 verdween hij spoorloos, nadat hij in zijn eentje was gaan snowboarden. Hij had de kabelbaan naar Aiguille du Midi genomen en was vervolgens naar een lager gelegen piek gelopen, de Gros Rognon.

Gevaarlijke route

De Gros Rognon piek staat bekend om een gevaarlijke off-piste afdaling door de Vallée Blanche tot in Chamonix. Christophe heeft deze afdaling ondernomen, maar kwam nooit beneden aan. Waarschijnlijk is hij tijdens de afdaling in een kloof terecht gekomen in de gevaarlijke vallei. Toen hij diezelfde dag niet op een afspraak verscheen, werd direct een grootscheepse zoekactie op touw gezet, maar tevergeefs.

Moeilijke zoektocht

Later heeft de moeder van Christophe samen met twee van zijn vrienden nog een zoektocht per helikopter ondernomen, die ook zonder resultaat bleef. Het had de dagen na de verdwijning ook veel gesneeuwd, wat de zoektocht bemoeilijkte. Na deze tocht werd een herdenkingsdienst gehouden voor vrienden en familie om afscheid te nemen. Toch kon de familie dit verlies nog niet goed verwerken. Nu het lichaam is gevonden kunnen ze volwaardig afscheid nemen van hun zoon, vriend en broer.

Een alpinist vond het stoffelijk overschot van Christophe in de eerste week van september, op zijn tocht richting de top van de Mont Blanc. Hij lichtte twee alpinisten in die op de terugweg waren richting Chamonix. Het lichaam was sterk aangetast door het sneeuw en ijs waar het meer dan twee jaar in gelegen heeft, en lijkt bijna een soort mummie.

Sinds 1950 raakten al zo’n 130 personen vermist in het Mont Blancmassief. Elke zomer smelt de gletsjer gedeeltelijk en komen er lichamen van vermiste bergsporters aan de oppervlakte.

Bron: HLN

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!