Wat ligt er nog onder gletsjers? Foto via Pixabay

Meer vondsten in smeltende gletsjers

Het zal je maar gebeuren: tijdens je gletsjertocht kom je opeens achtergebleven resten van vermiste bergexpedities tegen. Zulke vondsten in gletsjers zijn van alle tijden, maar de laatste jaren lijkt het aantal vondsten dat wordt gedaan toe te nemen. Er wordt verwacht dat dat de komende jaren nog veel vaker gaat gebeuren doordat de gletsjers sneller smelten dan ooit.

Deze zomer werd een aantal tientallen jaren oude vermissingszaken in de alpen opgelost. In Zwitserland werd een echtpaar gevonden dat al tientallen jaren vermist was. Niet lang daarna werden in het Mont Blanc Massief resten gevonden van een vermoedelijk slachtoffer van een vliegtuigcrash van Air India in de jaren ’60, samen met vliegtuigonderdelen. In juli 2017 stuitten bergwandelaars ook op de resten van een Duitser die al sinds 1987 vermist was.

Meer vondsten in het ijs?

De politie verwacht dat de komende jaren er meer mensen teruggevonden gaan worden. De politie hoopt en verwacht dat er daarmee een groot aantal vermissingszaken opgelost kan worden. Alleen al in het ijs van de Morteratschgletsjer zouden de resten van zo’n veertig vermiste bergbeklimmers moeten liggen, schat de politie. De politie van Wallis houdt al sinds 1925 een lijst bij van alle vermissingen in de bergen.

Soldaten uit de Eerste Wereldoorlog

Niet alleen vermiste bergbeklimmers komen uit de gletsjers tevoorschijn. Ook de overblijfselen van conflicten die zich in de bergen hebben afgespeeld, komen tevoorschijn. Met enige regelmaat worden er in Zuid-Tirol nog soldaten gevonden die tijdens de Eerste Wereldoorlog sneuvelden. Deze zomer nog werden op de Marmolada in de Dolomieten uitrustingsstukken, wapens en munitie van Italiaanse soldaten gevonden.

Zulke vondsten trekken ook weer nieuwe schatzoekers aan, die hopen om op plekken waar het ijs gesmolten is, nieuwe vondsten kunnen doen.

Bron: ORF.at

 

Meer inspiratie

Van 30 september tot 20 oktober profiteer je van scherpe aanbiedingen en vele gratis mogelijkheden voor kinderen t/m 15 jaar!

Herfstwandelingen met zicht op imposante bergtoppen. Vind hier het juiste aanbod!

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen! 

Ontdek alle (berg)wandelpaden van de Pyreneeën en het achterland van Lleida.
(foto © Jordi Pou)

Liefhebbers van adventure-sports opgelet: bezoek Lleida met méér dan 200 bedrijven en ruim 50 verschillende activiteiten te land, te water en in de lucht. (foto ©Oriol Clavera)

Speciale aanbieding Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!