Voorwerpen gevonden in gletsjerijs. Foto Uglix

Veel voorwerpen gevonden in gletsjerijs in de Alpen

Voorwerpen gevonden in gletsjerijs. Foto UglixDe afgelopen weken zijn in de Alpen overblijfselen van voorwerpen ontdekt die jarenlang in het ijs verstopt zaten. Dit heeft te maken met de warme zomer die Europa achter de rug heeft. Hierdoor zijn op verschillende plekken gletsjers gaan smelten, waardoor goed intact gebleven voorwerpen tevoorschijn zijn gekomen.

Zo hebben toeristen die op 31 augustus in Frankrijk de Mont Blanc beklommen resten van een in 1966 neergestort vliegtuig ontdekt. Het ging hier vermoedelijk om een vliegtuig van Air India. Naast onderdelen van het vliegtuig werd een schoen ontdekt, en een intact gebleven postzak met post uit 1966 uit zowel India als Groot-Brittannië.

Ook zijn er op 3 september in de Italiaanse Dolomieten overblijfselen van bommen uit de Eerste Wereldoorlog gevonden. Italiaanse soldaten die in het gebied aan het oefenen waren vonden de munitie op 3200 meter hoogte. Het gaat om tientallen bommen. Deskundigen verwachten dat er in de komende tijd meer overblijfselen uit de Eerste Wereldoorlog onder het ijs vandaan komen, omdat er in de lucht veel gevochten is boven de Dolomieten.

En het is niet voor het eerst dat er opmerkelijke vondsten zijn gedaan door toedoen van het smeltende ijs. Eerder berichtte Bergwijzer al over de vondst van het stoffelijk overschot van een bergbeklimmer uit München die in 2001 vermist raakte en over de vondst van de propeller van een militair vliegtuig uit 1946 in Zwitserland. Ook in 2003 kwamen door een warme zomer verschillende voorwerpen in de Alpen naar boven die lang onder het ijs bedolven lagen.

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!