Mount Ruapehu

‘Mount Doom’ in Nieuw-Zeeland staat op uitbarsten

Mount RuapehuDe berg Mount Ruapehu in Nieuw-Zeeland werd in de films van The Lord of the Rings gebruikt om Mount Doom te representeren, de vulkaan waar Frodo de ring van Sauron in moest werpen. Hoewel Mount Ruapehu minder duister oogt dan in de films, staat de vulkaan volgens woordvoerders op het punt van uitbarsten.

De Department of Conservation (DOC) heeft wandelaars en bergbeklimmers gewaarschuwd de piek van de berg te vermijden. Volgens wetenschappers is de temperatuur binnenin de vulkaan dusdanig opgebouwd dat er een verhoogde kans tot uitbarsting is.

Volgens metingen zou de temperatuur een paar honderd meter onder het kratermeer van de berg al opgelopen zijn tot 800 graden Celsius. Het meer zelf is echter maar 20 graden Celsius, wat suggereert dat er een luchtweg in de berg is geblokkeerd. Hierdoor bouwt de druk op die vermoedelijk binnen enkele weken of maanden losbarst.

Mount Ruapehu is de grootste actieve vulkaan op het noordelijke eiland van Nieuw-Zeeland. De berg is ruim 2.800 meter hoog. De laatste keer dat de vulkaan uitbarstte was in 2007. Hoewel er toen verwoestingen waren door een enorme modderstroom, vielen er geen gewonden. Eenzelfde uitbarsting vond plaats in 1953, waarbij een passagierstrein door een modderstroom in de rivier Whangaehu werd gesmeten. Die ramp eiste het leven van 151 mensen.

Opvallend is dat Mount Ruapehu de twee beste skigebieden van Nieuw-Zeeland kent, namelijk Turoa en Whakapapa. De berg is bovendien niet steil en dus in elk seizoen makkelijk te beklimmen. Vanaf de piek van Ruapehu zijn bovendien drie andere bergen (Tongariro, Ngauruhoe en Taranaki) te bewonderen.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier een stukje berg geschiedenis