Edmund Hillary. Foto Andeggs

Mount Everest-klimuitrusting van Edmund Hillary in museum

Edmund Hillary. Foto Andeggs Het Auckland Museum heeft het Sir Edmund Hillary Archief uitgebreid met persoonlijke spullen van Hillary, waaronder de uitrusting die hij droeg toen hij in 1953 als eerste de top van de Mount Everest bereikte.

Het archief bevat onder andere dagboeken, kaarten, notities en foto's van Edmund Hillary. Dankzij zijn kinderen kunnen bezoekers nu ook andere spullen van Hillary bewonderen. Daarbij is de Rolex die hij in 1953 kreeg als beloning voor het beklimmen van de Mount Everest. Zijn stijgijzers en een winddichte parka, een deel van de klimuitrusting van de Everest-expeditie, zijn ook voor lange tijd door zijn kinderen aan het museum uitgeleend.

De kinderen van Hillary hebben tevens zijn medailles en onderscheidingen beschikbaar gesteld aan het museum. Daarbij zit ook de Hubbard Medaille van de National Geographic Society die Hillary uitgereikt kreeg van president Eisenhower. Maar ook Hillary's onderscheiding van de Nieuw Zeelandse imkervereniging is nu in het Auckland Museum te zien. 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier een stukje berg geschiedenis