“Mt. Everest straks mogelijk onbeklimbaar door klimaatverandering”

De hoogste berg op aarde wordt in de toekomst veel moeilijker te beklimmen, doordat steeds meer ijs verdwijnt van de hellingen. Dat zegt Apa Sherpa, een Nepalees die de Mount Everest een recordaantal van 21 keer beklom. Zijn uitspraak is opmerkelijk omdat verschillende sherpa’s eerder meenden dat het door de opwarming juist makkelijker zou worden om de top te bereiken. 

Apa Sherpa uitte deze mening tegen het Franse persbureau AFP, dat hem interviewde tijdens een trektocht door Nepal om aandacht te vragen voor de gevolgen van klimaatverandering in de Himalaya. Volgens hem is het gevaar van vallende stenen op de Mount Everest veel groter als deze niet langer bedekt worden met sneeuw en ijs. Ook wordt het klimmen steeds moeilijker omdat stijgijzers niet bruikbaar zijn op kale rotsen.

De 51-jarige Nepalees, die ook ‘Super Sherpa’ wordt genoemd, is sinds 1985 berggids. In al die jaren zag hij de omstandigheden in het hooggebergte sterk veranderen. “Toen ik in 1989 Mount Everest voor het eerst beklom lag er veel sneeuw en ijs, het meeste daarvan is nu gewoon kale rots.” Apa Sherpa sluit niet uit dat de Mount Everest daardoor in de toekomst volledig onbeklimbaar wordt.

Nog geen half jaar geleden meldde een groep sherpa’s en alpinisten op een bijeenkomst in Kathmandu dat het juist makkelijker werd om de hoogste berg op aarde te bedwingen. Het lopen zonder stijgijzers was een voordeel, vond de Amerikaan Steven All. Hoe dan ook zijn klimmers en gidsen het er over eens dat klimaatverandering de Himalaya in zijn greep heeft, iets wat door sceptici nogal eens wordt ontkend.
 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?