Mysterieuze beelden in de bergen bij Boltshausen

Een mysterieus gezicht in de bergen bij het Zwitserse Boltshausen. Daar werden de berghellingen verlicht door duizenden fakkels. Dat was geen onderdeel van een bijzonder ritueel, maar het werk van wijnboeren die hun gewassen wilden beschermen tegen de kou.

Koud voor de tijd van het jaar

In Nederland was de week rond koningsdag 2016 koud voor de tijd van het jaar, maar ook in de Zwitserse bergen was het in die periode koud voor de tijd van het jaar. Zo koud dat de wijnboeren in de streek rondom Boltshausen vreesden dat hun gewassen aangetast zouden worden. Een graad nachtvorst kan de jonge wijnranken al dusdanig beschadigen dat de complete wijnoogst in gevaar komt.

Duizend fakkels

Daarom zorgen de wijnboeren ervoor dat hun gewassen warm blijven. Door speciale fakkels aan te steken tussen de druivenranken wordt de temperatuur rondom de wijnranken boven de vorstgrens gehouden. Dat is hard werken voor de boeren. Om vijf hectare wijngaard tegen de kou te beschermen zijn maar liefst duizend fakkels nodig en dan nog moeten de boeren elk uur de temperatuur controleren. Dat betekent lange nachten voor de boeren, maar ook mooie beelden.

Bron: tagblatt.ch

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?