Modderstroom Chamoson

Na zonneschijn komt regen: lawinegevaar!

Ook in de Alpen was het de afgelopen tijd heet en droog. Maar daar is nu verandering in gekomen. Op veel plekken viel of valt een heleboel regen, met overlast tot gevolg. De grote hoeveelheden neerslag die de afgelopen dagen plotseling uit de lucht kwamen, veroorzaakten op meerdere plekken ondergelopen wegen en modderstromen. In Arolla is zelfs een camping geëvacueerd.

Door hevig onweer werd het Zwitserse dorpje Chamoson aan de voet van de Grand Muveran getroffen door een modderstroom. Op internet verschenen spectaculaire beelden van de modder die door het dorp spoot. De straten in het dorpje raakten bedekt met een dik pakket modder, maar er raakten geen mensen gewond. 

Camping ontruimd

In Arolla (Wallis) werd een camping uit voorzorg ontruimd nadat het waterpeil in een nabijgelegen riviertje snel steeg. Ook werd het weggetje naar de camping toe getroffen door een modderstroom. De 150 geëvacueerde toeristen moesten de nacht in hotels doorbrengen, maar zijn niet in gevaar geweest volgens de autoriteiten. De volgende ochtend kon iedereen terugkeren om alle spullen op te halen. De camping is nog wel even dicht.

Weg bedolven

Een ware tragedie speelde zich af aan de Italiaanse kant van de Coumayeur. Daar trof een steenlawine een weg, precies tijdens de avondspits. Tenminste twee automobilisten kwamen om, maar op beelden van reddingswerkers zijn meerdere getroffen auto’s te zien, waardoor wordt gevreesd voor meer slachtoffers.

Problemen door droogte

De buien en de nare gevolgen daarvan staan in schril contrast met het warme en zonovergoten weer van de laatste weken. Veel van het slechte weer werd veroorzaakt door grote onweersbuien die zich aan het eind van de warme dagen ontwikkelden. Door de droogte kan de harde grond de hoeveelheid water niet aan en gaat aan het schuiven.

Maar ook de droogte zelf zorgde voor problemen. Het waterpeil in een aantal rivieren kwam bijzonder laag te staan. In het Zwitserse deel van de Rijn stierven afgelopen weekend duizenden vissen doordat de watertemperatuur te ver was opgelopen.

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95)