Foto: Tatiana Bulyonkova. Bosbrand

Nationale feestdag Zwitserland verhoogt kans op bosbranden

 Tatiana Bulyonkova. BosbrandOp donderdag 1 augustus wordt er in Zwitserland een nationale feestdag gevierd. Deze viering wordt elk jaar bijgestaan door het afsteken van vuurwerk. Dit jaar is er echter door de grote droogte van de afgelopen tijd een verhoogde kans op bosbranden. Ondanks dat het recentelijk veel geregend heeft lopen sommige gebieden nog steeds risico als het gaat om bosbranden.

Feestdag in teken van Zwitserse folklore

Volgens een legende over de stichting van het Zwitserse eedgenootschap is er op 1 augustus 1291 op de Rütli alpenweide een eed, de Bondsbrief van 1291, gezworen door de woudkantons Uri, Schwyz en Unterwalden om elkaar te helpen en te beschermen tegen aanvallen. Pas sinds 1994 is deze datum een nationale feestdag geworden. In het gehele land worden er dan verschillende activiteiten gehouden zoals toespraken, feesten met vuurwerk en vreugdevuren en allerlei Zwitserse folklore wordt dan tentoongespreid, van jodelen en zingen tot vendelzwaaien en Alphornmuziek.

Risico op bosbranden

Door de droogte zal er in verschillende kantons een vuurwerkverbod gelden tijdens de festiviteiten. Vooral in de kantons Graubünden en Wallis is het risico op een bosbrand het grootst. De regen die afgelopen week gevallen is, heeft de situatie enigszins versoepeld. “Maar in het geval dat er regionaal gezien een aanzienlijk risico op bosbranden blijft bestaan mogen gemeenten zelf beslissen om een lokaal vuurverbod uit te vaardigen”, aldus Hans-Peter Stutz, plaatsvervangend Kantonsbosbeheerder.

Vuurwerkshows

Volgens Wilfred Burri, een expert in vuurwerk en iemand die al 26 jaar een winkel in de stad Bern runt, gaat het vooral om hoe je vuurwerk afsteekt. “Men moet vuurwerk ontsteken op stenen platen met de juiste veiligheidsafstanden tot personen en brandbare plekken zoals in dit geval de bossen en weides. Een emmer water is in elk geval ook essentieel. De officiële vuurwerkshows die gehouden worden zullen door professionals geregeld worden die de nodige voorzorgsmaatregelen zeker zullen treffen”, aldus Burri. Bronnen:www.20min.chwww.nzz.chwww.nl.wikipedia.org

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past