Foto: Tom Bärfuss. Berner Alpen

Nauwere samenwerking Alpenlanden ter bescherming van Alpen

 Tom Bärfuss. Berner AlpenDe landen Oostenrijk, Slovenië, Zwitserland en de Italiaanse provincie Zuid-Tirol hebben tijdens het Europees Forum Alpbach in de Oostenrijkse deelstaat Tirol overeenstemming bereikt wat betreft nauwere samenwerkingen in het onderzoek op het gebied van duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen in de Alpen.

Europees Forum Alpbach

De Oostenrijkse minister voor Wetenschap, Karlheinz Töchterle, zijn Sloveense collega Jernej Pikalo, de Zwitserse staatssecretaris Mauro Dell' Ambrogio en de gouverneur Luis Durnwalder ondertekenden een overeenkomst tijdens het Europees Forum Alpbach, een jaarlijks evenement dat gehouden wordt in Alpbach en dit jaar van 12 t/m 31 augustus duurt. Politici, academici en studenten uit allerlei landen komen daar elk jaar samen om te brainstormen over nieuwe ideeën en oplossingen met betrekking tot Europese en globale problemen.

Natuurlijke hulpbronnen Alpen

Bij de samenwerking ligt de focus op onderzoeksprojecten over de natuurlijke en sociaal-culturele aspecten van het duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen. De nadruk ligt daarbij vooral op  klimaatverandering, water, biodiversiteit en het gebruik van de natuurlijke hulpbronnen zoals hout en mineralen. “De Alpen verbinden ons ruimtelijk, geografisch, maar ook met tal van problemen en mogelijkheden”, benadrukte minister Töchterle. Daarom is besloten om deze problemen vanaf nu samen intensiever te verkennen om tot oplossingen te komen.

Intensiever onderzoek Alpen

Door de overeenkomst zullen dergelijke activiteiten op het gebied van Alpenonderzoek met elkaar verweven worden en worden er netwerken tussen universiteiten en andere onderzoeksinstellingen ontwikkeld of uitgebreid. “De Alpen zijn belangrijk voor ons. We leven er in, we moeten ze beheren en niet te gronde richten, zodat we ons er thuis kunnen voelen”, aldus Durnwalder.Bron: stol.it

Meer inspiratie

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?