De top van de Kibo - de hoogste van drie vulkanen van de Kilimanjaro.

Nederlanders ontdekken lavatunnels op Kilimanjaro

De top van de Kibo, de hoogste van drie vulkanen van de Kilimanjaro.Nederlandse speleologen hebben op de Kibo, de grootste en hoogste vulkaan van de Kilimanjaro, lavatunnels gevonden. Wetenschappers gingen er vanuit dat er op de Kibo geen lavatunnels zouden zijn, op andere vulkanen waren al wel eerder lavatunnels gevonden.

Vanaf september onderzochten de drie Nederlanders de hellingen van de Kibo, dit weekend presenteerden ze hun resultaten. Het is voor het eerst dat er daar lavatunnels zijn ontdekt en de autoriteiten in Tanzania zijn dan ook verheugd met de vondst, die een nieuwe trekpleister kan worden.

Een lavatunnel ontstaan tijdens de uitbarsting van een vulkaan, wanneer de hete lava van de berg stroomt. Door contact met de buitenlucht koelt de buitenste lava af, terwijl binnen de lava blijft stromen. Op deze manier kan een tunnel ontstaan, legt expeditieleider Sjoerd van der Schuit uit aan Radio Nederland Wereldomroep.

De tunnels die de Nederlanders ontdekten variëren in grootte, van enkele meters tot 50 meter lang. Volgens Van der Schuit kunnen de tunnels en grotten wel bezocht worden, maar bij sommige tunnels is er instortingsgevaar. Hij vindt dat met borden aangegeven moet worden waar toeristen wel en niet mogen komen.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.