Marieke Hut wil ondanks haar ongeluk dolgraag weer terug.

Nederlandse vrouw maakt het goed na bijna-fatale sleerit

Marieke Hut wil ondanks haar ongeluk dolgraag weer terug.De 29-jarige vrouw die afgelopen maandag een val van 30 meter hoog overleefde, maakt het goed. Ze maakte in het donker een sleerit op een skipiste in Nieuw-Zeeland, toen ze door de ijzige ondergrond van en klif afgleed. “Dat ik niet te pletter ben gevallen, snap ik nog steeds niet,” aldus de dolblije Marieke Hut vanuit het ziekenhuis.

Pas zodra ze zag van hoe hoog ze werkelijk gevallen was, besefte ze zich hoeveel geluk ze heeft gehad. Hut kwam na haar val precies tussen de rotsen op een dik pak sneeuw terecht. Vrienden hebben de rotspartij dan ook al omgedoopt tot ‘Marieke’s Miracle’.

Op maandagavond liep ze vanuit haar onderkomen op de berg naar een aantal vrienden. Ze maakte een kort sleeritje, maar kon niet afremmen door de ijzige ondergrond. “Dit was het dan. Daar ga ik, schoot er door mijn hoofd. Ik ging een paar keer over de kop. Het voelde als een bungeejump zonder elastiek.”

Ze schreeuwde naar haar collega die mee was gelopen om de alarmdiensten te bellen. Haar collega was echter nog maar net in Nieuw-Zeeland en wist dus niet welk landnummer hij moest bellen. “Uiteindelijk heb ik zelf naar de lodge gebeld waar we naartoe onderweg waren,” vertelt Hut. Ze is vervolgens met behulp van een sneeuwschuiver op rupsbanden van de piste gehaald.

Na een helikopterrit naar het Roturua-ziekenhuis stelden de artsen vast dat ze geen ernstige verwondingen had. Ze dachten aanvankelijk zelfs dat ze niks had  gebroken, maar na betere bestudering van de foto’s merkten ze op dat er iets mis was aan een wervel in haar rug. “Die blijkt gebroken,” legt Hut uit, “maar het is volgens de artsen een mooie breuk, voor zover het een mooie breuk kan zijn. De wervel zit nog op zijn plek en heeft geen zenuwen geraakt. Het is precies in het midden van mijn rug. Ik kan alles nog bewegen.”

Het ongeluk heeft haar enthousiasme niet af weten te nemen. Ze kan namelijk nu al niet wachten om weer terug te gaan naar de piste, voordat ze terugkeert naar Nederland. “Het is er veel te leuk. Zeker als het zoals nu al een paar dagen mooi weer is.”

Bron: AD.nl

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.