Ontbossing in de bergen

Nieuw duurzaamheidsinitiatief voor de Alpen gelanceerd

Ontbossing in de bergenIn Frankrijk is een initiatief gestart om de toekomst van de Alpen als uniek landschap en duurzaam bergsportgebied veilig te stellen. Drie organisaties die de bergen een warm hart toedragen stelden een verklaring op: het 'Appèl voor de Bergen', waarin wordt opgeroepen tot een nieuwe visie op onze omgang met berggebieden. De tekst kan nu online door iedereen ondertekend kan worden.

In een dorpje in het Parc National des Écrins kwamen vorig jaar juni 40 mensen bijeen. Onder hen leden van de organisatie Mountain Wilderness (MW), een Franse delegatie van de Internationale Commissie voor Bescherming van de Alpen (CIPRA) en leden van de Franse ski- en launglaufvereniging ANCEF. Ze spraken over de toenemende bedreigingen van het berglandschap en hoe die aangepakt kunnen worden.

Het resultaat was de verklaring 'Appel pour nos Montagnes', een tekst die vervolgens door meer dan 130 belanghebbenden ondertekend werd, van berggidsen tot een hoogleraar ethiek. Nu heeft het initiatief een eigen website. "Dit appèl voor de bergen is een campagne gericht op het bijeenbrengen van professionals, bewoners en beleidsmakers om samen een nieuwe visie op de bergen te ontwikkelen", zo meldt de site.

De organisaties doen een oproep aan bergliefhebbers en professionals uit alle delen van de samenleving om samen een duurzame toekomst voor de Alpen en andere berggebieden te waarborgen. Het doel is om "de rijke band tussen mens en natuur centraal te stellen bij alle beslissingen die in de toekomst genomen worden." Concrete voorstellen voor maatregelen noemt de website niet.

De verklaring is inmiddels bijna 5000 keer ondertekend, ga naar de (Franstalige) website van het initiatief om ook je steun te betuigen. 

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen