Brunnkogel topkruis. Foto Mikegr/Meine Bilder

Nieuw topkruis op de Brunnkogel in Oberösterreich

Brunnkogel topkruis. Foto Mikegr/Meine BilderDoor zware sneeuwval en harde wind is het metalen topkruis op de 1708 meter hoge Brunnkogel kapot gegaan. Franz Spiesberger plaatste in de jaren ’70 het topkruis en zijn zoon Johannes wil in het voorjaar een nieuw topkruis plaatsen.

Franz Spiesberger heeft het topkruis in september in 1970 laten plaatsen. Het kruis is gewijd aan de gevallenen en teruggekeerden van de Tweede Wereldoorlog. In het metaal van het 14 meter hoge topkruis zijn reliëfs te bewonderen van acht beroepen, namelijk arts, ingenieur, monteur, smid, metselaar, timmerman, bosbouwers, boeren en krijgers.

Het voelt voor de 81-jarige Franz en zijn 56-jarige zoon Johannes als een steek in hun hart dat het topkruis kapot is. Daarom wil Johannes er alles aan doen om een nieuw topkruis te laten plaatsen. Alle hulp, financieel of op een andere manier, is van harte welkom. Het topkruis is het grootste van Oberösterreich en de nieuwe moet ook minstens weer 14 meter hoog worden. Als de sneeuw gesmolten is, gaat hij er voor zorgen dat er een nieuw kruis op de Brunnkogel komt. De verwachting is dat het kruis er in juni van dit jaar weer staat.

Brunnkogel topkruis. Foto Mikegr/Meine Bilder

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt