Mountain Queen: The Summits of Lhakpa Sherpa

Nieuwe bergfilm op Netflix: Mountain Queen: The Summits of Lhakpa Sherpa

De Sherpa zijn de onbezongen helden van het expeditieklimmen op de hoogste bergen ter wereld. De nieuwe Netflixfilm Mountain Queen: The Summits of Lhakpa Sherpa vertelt het verhaal van  Lhakpa Sherpa, die tien keer de top van Mount Everst haalde. Niet alleen haar klimexpedities staan centraal, maar ook haar bewogen leven thuis. 

Zonder het bikkelharde werk en de uitmuntende prestaties van de Sherpa’s, zouden veel gelegenheidsklimmers nooit de toppen van de hoogste bergen ter wereld halen. Maar het werk dat zij doen is ook zwaar en gevaarlijk. De lange en zware expedities kunnen daarbij een zware wissel trekken op hun sociale leven. 

En wat als dat sociale leven ook nog eens bol staat van erg traditionele normen en waarden? Dan is het nog zwaarder om je als vrouw in die wereld te storten. Toch is dat precies wat Lhakpa Sherpa deed, toen zij in 2000 als eerste Nepalese vrouw op de top van Mount Everest stond en weer veilig terugkeerde. Iets dat ze in totaal tien keer herhaalde. 

Portret van buitengewone persoonlijkheid

De documentaire Mountain Queen: The Summits of Lhakpa Sherpa zoomt in op de letterlijke pieken en dalen in haar leven sindsdien. Van hoe Lhakpa Sherpa zich moest ontworstelen aan het traditionele leven en haar eigen pad koos, ondanks dat ze geen school had gevolgd en zichzelf  moest leren lezen en schrijven. Maar ook hoe dat eigen pad in haar privéleven niet over rozen ging. 

De documentaire is gemaakt foor regisseur Lucy Walker, die in 2004 al eerder de film Blindsight (verscheen in 2006), ook over het beklimmen van Mount Everest maakte. Tijdens het schieten van die documentaire leerde Walker het verhaal van Lhakpa Sherpa kennen. De documentaire die nu op Netflix verschenen is, moet – in de woorden van Lucy Walker niet alleen een portret zijn, maar ook een hommage aan de vrouw, die nog altijd bekend staat al een van de meest succesvolle Nepalese vrouwelijke bergbeklimmers ooit. 

Check de trailer hier

Mountain Queen: The Summits of Lhakpa Sherpa draaide in September 2023 al op het Toronto International Film Festival, waar de film veel waardering oogstte. Sinds 31 juli staat de film op Netflix. 

 

Meer inspiratie

Rubriek: 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden