Burgenweg Tirol

Nieuwe meerdaagse wandeltocht langs de kastelen van Tirol

Corona of niet, Tirol krijgt er dit jaar een nieuwe meerdaagse wandelroute bij. De Burgenweg moet een meerdaagse tocht langs een bijzonder stukje Tiroler geschiedenis worden.

Dat Oostenrijk een rijke geschiedenis heeft, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Oostenrijkse heersers hoorden tot de machtigste vorsten van Europa. De Burgenweg in Tirol voert langs een aantal tastbare overblijfselen van die geschiedenis. Kastelen.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Kastelen in Tirol

Een groot deel van de geschiedenis is Tirol een grensgebied geweest, waarin rivaliserende machthebbers de meest strategische pasovergangen en rivierovergangen onder controle probeerden te krijgen. En die controle, die hielden ze vanuit forten en kastelen die op de berghellingen verrezen. De dalkom van het Inntal bij Landeck, waar meerdere rivieren en zijdalen het Inntal kruisen, was daarbij een bijzondere plaats. Vanaf kestelen op de hellingen werd het verkeer door het dal in de gaten gehouden, gecontroleerd en werd er tol geheven. In Landeck zelf stond het kasteel Landeck, lang de woning van de graaf van Tirol.  

De nieuwe meerdaagse wandelroute voert in een rondwandeling van vijftig kilometer rondom de plaats Landeck, in het westen van Tirol. Onderweg kom je langs vijf van die kastelen: kasteel Landeck, kasteel Biedenegg, kasteel Wiesberg, de ruïnes van Schrofenstein en de Kronburg. Via een app die bij de route hoort, kun je tijdens je wandeling meer te weten komen over de geschiedenis van die vijf burchten en de omgeving.

App bij de wandelroute

Wie meer wil weten over de kastelen, heeft die app ook echt nodig, want informatieborden zijn er voor de verandering niet. De ontwikkelaars van de Burgenweg willen daarmee het enorme woud aan informatieborden en panoramatafels dat langs wandelroutes ontstaat, niet nog verder laten groeien.  

Dat wil echter niet zeggen dat er niets te beleven valt. De route loopt niet alleen langs de vijf kastelen, onderweg zijn er genoeg plaatsen waar je van het uitzicht over de Inn kan genieten, of van de witte toppen van de Lechtaler Alpen.

Meer weten?

Op dit moment (februari 2021) is een reis naar Tirol nog niet mogelijk, maar wie alvast de route wil voorbereiden voor wanneer we wél naar Tirol kunnen, kan hier alvast wat route-informatie vinden en downloaden. De app die bij de route hoort, is nog in ontwikkeling.

Meer inspiratie
Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)