Wandelroute Zermatt

Nieuwe wandelroute door de geschiedenis van Zermatt

Liefhebbers van geschiedenis opgelet. Bij Zermatt, aan de voet van de Matterhorn, is een nieuwe korte wandelroute uitgezet, met de geschiedenis van Zermatt als thema.

De Kulturweg Zermatt–Zmutt is een gemakkelijke, korte wandelroute van Zermatt naar Zmutt, die voor iedereen toegankelijk is. Een sportieve wandelaar kan het traject van begin tot eind in een goed uurtje afleggen. Maar, dan mist die wandelaar wel al het moois dat langs de route te zien en te lezen is. Wie de tijd neemt om alles tot zich te nemen en van het uitzicht te genieten, is makkelijk een paar uur bezig.

Oudste boerenschuur van Europa

De route draait niet om ruige tochten over de rotsen. Het korte tochtje van net geen vier kilometer lang, voert je langs de geschiedenis van het boerenleven rondom Zermatt. Langs de route staan veertien informatiepunten waar je meer te weten kan komen over bijvoorbeeld het landschap rondom Zermatt is beïnvloed door de boeren, maar ook over de architectuur van de boerderijen en de middeleeuwse geschiedenis van Zermatt.

Één plek is daarbij extra bijzonder. De route komt namelijk ook langs de oudste boerenschuur van Europa. Deze schuur staat al sinds 1261 op de hellingen. Die vind je bij het vijfde informatiepunt.

Zmutt

De route eindigt bij het gehuchtje Zmutt, dat qua leeftijd overigens niet veel onderdoet voor de oude gebouwen die je onderweg al tegen bent gekomen. Sommige van de gebouwen staan er al bijna 800 jaar. En dat op een hoogte van 1930 meter!

In Zmutt vind je ook wat gelegenheden om te eten en te drinken, voordat je via dezelfde route terugkeert, of met de kabelbaan terug naar Zermatt zoeft.

Meer inspiratie

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier welk biertje het beste bij jou past