Nieuwe wandelroute door de geschiedenis van Großfragant
Großfragant, in een zijdal van het Oostenrijkse Mölltal is al eeuwen een bijzonder gebied. Onder de groene almen wordt al eeuwen koper gewonnen. Een nieuwe thema-wandeling voert wandelaars langs de geschiedenis van zowel de kopermijnen als die van de boerderijen op de almen.
Drunter und Drüber
De kopermijnbouw in de bergen rondom Großfragant begon al 300 jaar geleden. En lang daarvoor lieten de boeren in de omgeving hun vee al grazen op de almen. De nieuwe themawandeling Drunter und Drüber voert langs zowel de geschiedenis van de mijnen (Drunger) en die van de landbouw op de almen (Drüber).
Wat nu een wandelroute is, was ooit het pad waarmee erts vanuit de mijnen naar de kabelbaan werd gebracht. Van de zestiende eeuw tot de Eerste Wereldoorlog sjouwden mijnwerkers en lastdieren hier met tonnen kopererts. Nog altijd zijn langs het pad resten te vinden van die zware arbeid. De wandelroute voert langs de resten van de gebouwen waar ooit de kompels werkten.
Roerige geschiedenis kopermijnen
Die kompels waren niet alleen potige mannen die de duisternis onder de grond trotseerden. Ook vrouwen en kinderen werkten lang onder de grond. Daarbij maakten ze alnge dagen onder erbarmelijke omstandigheden. Honger en uitputting waren aan de orde van de dag. Bijzondere aandacht is er ook voor de Russische krijgsgevangenen die tijdens de Eerste Wereldoorlog in de mijnen te werk werden gesteld.
De route loopt (deels) over de die aan het begin van de twintigste eeuw voor de mijnbouw werd aangelegd. De Rollbahn moest er voor zorgen dat de mijnwerkers ook in de zomer hun erts beneden konden krijgen. Voordien wachtten de kompels tot de winter, om als er een dik pak sneeuw lag hun kostbare goed met sledes naar beneden te krijgen.
Boerenleven in de bergen
De almen waren niet natuurlijk niet alleen het terrein van de mijnwerkers. Al veel eerder brachten de boeren hun vee naar de hoge bergweiden. Inmiddels is het aantal koeien op de almen in Großfragant lang niet meer zo groot als ooit. Zonde, want het boerenleven op de almen stond bol van de bijzondere tradities. Het gedeelte Drüber gaat in op die tradities, die inmiddels stevig onder druk staan. De landbouw op de almen is bijzonder arbeidsintensief werk, en onder druk van kostenbesparingen, houden veel veehouders hun dieren steeds vaker in het dal.
De nieuwe wandelroute Drunter und Drüber loopt over goede paden en is familievriendelijk. Een pauze kun je nemen bij de Eggerhütte. Vanuit Flattach is de route goed te bereiken.