Nieuwe routes en records Everest

Komend klimseizoen op de Everst wordt er een van nieuwe recordpogingen. In de planning van verschillende bergsporters staat onder meer een snelheidsrecord, een nieuwe route, en een poging om snapchattend, zonder zuurstof de top te bereiken.

Lhotse traverse zonder zuurstof

Zwitser Ueli Steck en Nepalees Tenji Sherpa willen zonder extra zuurstof de Lhotse-traverse doen. Dat is een nieuwe route die de Everest met de Lhotse, ’s werelds vierde hoogste berg, verbindt.

In 1963 is een vergelijkbare traverse gedaan door de Amerikanen Tom Hornbein en Willi Unsoeld. Zij klommen over de westelijke kam van kamp 2, traverseerden over het Hornbein Couloir en bereikten via een sneeuwveld de top.

Het Zwitsers/Nepalese klimmersduo wil van de door de Amerikanen geklommen route afwijken en het Lhotse Couloir traverseren. Na de Everest willen ze de Lhotse en nog een top – die ze geheim houden – beklimmen.

Snelheidsrecord naar de top

De Spaanse Ultrarenner Kilian Jornet kon vorige herfst door weersomstandigheden geen poging doen om een snelheidsrecord naar Everest te vestigen. Voor de komende herfst kreeg hij geen klimvergunning. Daarom wil hij in de lente vanaf Rongbuk in China (op 4970 meter) in 25 tot 30 uur naar de top gaan.

Een nieuwe route

De Duitser David Goettler en de Italiaan Hervé Barmasse willen op de zuidkant van de Shishapangma een nieuwe route klimmen. De  Shishapangma is de viertiende berg in de wereld qua hoogte.

In de herfst van 2016 klom Goettler al samen met de Ueli Steck, dezelfde route. Het weer zorgde er toen voor dat zij hun tocht moesten stoppen. Tijdens hun tocht ontdekten de lichamen van de zestien jaar eerder bedolven Lowe en Brigdes.

Zonder zuurstof, met snapchat naar de top

Adrian Ballinger, een Everest-veteraan met zes beklimmingen op zijn naam, gaat voor de tweede keer proberen zonder zuurstof de top te bereiken. Hij gaat samen met Cory Richards op pad. Via snapchat doen ze verslag van hun tocht op #everestnofilter.

Eerste klimmer met kanker en tweede blinde naar Everest

De 50-jarige Oostenrijker Andy Holzer wil als tweede blinde man de top bereiken. De Britse Ian Toothill wil de eerste (bekende) persoon zijn met kanker die op het hoogte deel van de planeet staat.

 

Meer inspiratie

De mogelijkheden voor een speciale Tiroler winter zijn oneindig. Bekijk hier alle tips.

Ontdek de 5 beste berghutten van Tirol. Ontdek de regio voor fijnproevers!

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen! 

Ontdek alle (berg)wandelpaden van de Pyreneeën en het achterland van Lleida.
(foto © Jordi Pou)

Liefhebbers van adventure-sports opgelet: bezoek Lleida met méér dan 200 bedrijven en ruim 50 verschillende activiteiten te land, te water en in de lucht. (foto ©Oriol Clavera)

Speciale aanbieding Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!