De Europese bruine beer

Nieuwsgierige beren wandelen Tirol binnen

De Europese bruine beerDe laatste maand zijn in de omgeving van Pfunds in Tirol twee beren gezien. Ze blijken minder bang te zijn voor mensen dan normaal, zo werd er vorige week maandag eentje op een skipiste gesignaleerd. Maar er is geen reden tot paniek, zegt een Tiroolse berenexpert.

Een van de beren veroorzaakte vorig jaar in Italië al opschudding toen hij in de buurt van huizen werd gezien. Sindsdien draagt het dier een zender waarmee kan worden bijgehouden waar het dier zich bevindt. ‘M13’, zoals de codenaam van de beer nu luidt, komt uit Zuid-Tirol (Italië) en is via Zwitserland nu Oostenrijk binnengewandeld.

Bij Pfunds ging M13 op zoek naar -jawel- honing. Enkele afgelegen bijenkorven zijn waarschijnlijk door een beer beschadigd. “M13 is nieuwsgierig en weinig schuw, dat is opmerkelijk”, zegt Martin Janowksi, berendeskundige in Tirol. Maar bang hoeven mensen niet te zijn, zegt hij, als ze zich maar aan bepaalde regels houden.

Zo moeten wandelaars niet van de paden afwijken. Wie toch een beer tegenkomt, moet vooral rustig blijven en de beer laten merken dat je er bent, met geluid of gebaren. Dan zal deze zich hoogstwaarschijnlijk zelf uit de voeten maken. Het is absoluut niet de bedoeling om beren te voeren. In Tirol worden overigens niet vaak beren gesignaleerd, de laatste keer was in mei 2009.

Bron: ORF

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!