Noord-Koreaanse leider laat skiresort bouwen

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un gelooft dat de bouw van een nieuw skiresort Noord-Korea zal helpen te verbeteren. Aan het eind van 2013 moet de Masik Pass klaar zijn. Er wordt dan ook sinds juli vorig jaar druk gebouwd in de bergen van de Kangwon-provincie.

Voor Kim Jong-un is de Masik Pass een oplossing voor de problemen waar Noord-Korea mee kampt. Door het skiresort te laten bouwen wil hij het toerisme daar een boost geven, zodat hij kan laten zien dat Noord-Korea een welvarend en cultureel acceptabel land is, net als ieder ander land. Verder is het de bedoeling dat de komst van de Masik Pass ervoor zorgt dat er meer aandacht uitgaat naar sporten.

Liefde voor wintersport

Sport is namelijk erg belangrijk voor Kim Jong-un; het beïnvloedde hem al op jonge leeftijd toen hij in Zwitserland woonde, daar naar school ging en daar ook kennis maakte met wintersport. Jong-un hield altijd al van sport, zo meldden bronnen aan de Japanse krant The Asahi Shimbun. Klasgenoten die bij hem op school hebben gezeten vertellen dat hij onder andere van basketbal en zwemmen hield.

Anno 2013 heeft Kim Jong-un genoeg macht om zijn eigen wintersportparadijs te laten maken, één die eind dit jaar af hoort te zijn. Volgens sommigen is de Masik Pass een weerspiegeling van zijn tijd in Europa. Volgens anderen gebruikt hij het skiresort om te concurreren met Zuid-Korea, die voorbereidingen treffen voor de Olympische Winterspelen in 2018. Duidelijk is dat de liefde voor wintersport diep geworteld zit bij Kim Jong-un.

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95)